Da li postoje šanse da BiH ipak dobije evropski novac

Marijana Miljić Bjelovuk
Da li postoje šanse da BiH ipak dobije evropski novac

SARAJEVO - Šansa da BiH dobije 70 miliona evra od Brisela još postoji, a da li će i ta, po svemu sudeći, posljednja prilika biti prokockana, zavisi isključivo od političkih predstavnika u FBiH.

Na pitanja koja smo proslijedili na adresu Delegacije EU u BiH da li  postoji šansa da BiH dobije 70 miliona evra te koji je krajnji rok za dostavu reformske agende za Plan rasta, poručili su da prva bezuslovna tranša može biti isplaćena tek nakon što vlasti dostave reformsku agendu i ona bude međusobno usaglašena između Evropske komisije i BiH.

- Nastavljamo da podstičemo domaće vlasti da bez daljih odgađanja dostave svoju Reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku. Komisija nastavlja, po potrebi, pružati podršku nadležnim organima u završetku ovog posla - kazali su “Glasu” u Delegaciji EU u BiH.

Podsjetili su da je Plan rasta podržan novim finansijskim instrumentom, odnosno Instrumentom za reformu i rast za zapadni Balkan, u vrijednosti do šest milijardi evra u grantovima i zajmovima za cijeli region.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac kazao je “Glasu” da pitanja koja se odnose na usvajanje reformske agende za Plan rasta i nastavak EU puta više ne treba postavljati institucijama Srpske, niti njenim predstavnicima na zajedničkom nivou.

- Evidentno je da je evropski put Srpske i BiH zaustavljen zbog političkih odnosa u FBiH. Upravo na tom mjestu treba tražiti odgovore na sve nastale probleme - poručio je Košarac.

Podsjeća i da je Srpska na temelju ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije aktivno učestvovala u svim procesima i dala više nego konstruktivan doprinos EU integracijama.

- SNSD je insistirao na tome da u paketu realizujemo 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. To je bio dio plana deeskalacije političkih odnosa kako bismo ubrzali evropsko kretanje.  Isti slučaj je i sa usvajanjem reformske agende za Plan rasta. Srpska je iznijela jasne stavove i komentare u vezi sa mjerama iz reformske agende, poštujući ustavne nadležnosti i mehanizam koordinacije, te obezbjeđujući punu vidljivost RS u procesu EU integracija - kazao je Košarac.

Podsjeća i da je zastoj na tom putu nastao zbog političkih odnosa u FBiH.

- Tako je politički fer i opravdano reći da je FBiH blokirala isplatu prve tranše iz Plana rasta. To je izuzetno loša politika i poruka, jer nas politički problemi u FBiH dovode u situaciju da budemo jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja je izolovana od korišćenja novca iz Plana rasta - navodi Košarac.

Uprkos činjenici, naglašava on, da je zastoj prouzrokovan u FBiH, pojedini stranci i dalje koriste pogrešne i tendenciozne narative kako bi za to okrivili politike institucija Srpske.

- To je van svake pameti i apsolutno neprihvatljivo. Diskutabilna je i pozicija Delegacije EU u BiH, koja je vrlo često politički uslovljavala Srpsku. S druge strane, do sada ih nismo čuli da su jasno rekli da su  problem i zastoj prouzrokovani u FBiH. Takođe, stiče se utisak da su prestali da zagovaraju zatvaranje OHR-a i odlazak stranaca iz institucija u BiH  - rekao je Košarac. 

Naglašava i da postoje određeni politički napori dijela FBiH da, u sprezi sa dijelom zapadnog faktora, problematizuje i osporava definisani mehanizam koordinacije.

- Nismo naivni. Mehanizam koordinacije se ne može, niti će se mijenjati, jer Srpska neće dati saglasnost na to - poručio je Košarac. 

Premijeri četiri kantona u FBiH, a koji su kadar SDA, krajem jula nisu dali saglasnost na reformsku agendu za Plan rasta za zapadni Balkan čime je blokirana isplata 70 miliona evra od ukupno milion, koliko je predviđeno za BiH. Iz Savjeta ministara BiH tada je potvrđeno da taj važni dokument nije usvojen zbog izostanka saglasnosti četiri kantona iz FBiH (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Unsko-sanski) u kojima vlada SDA Bakira Izetbegovića. Četvorici kantonalnih premijera zasmetalo je, navodno, to što se u nacrtu dokumenta koristi termin “entitetski”, a ne “državni”, jer oni to čitaju kao “nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH”.

Najveći iskorak

Staša Košarac naveo je i da je sama Evropska komisija ocijenila da je aktuelni saziv Savjeta ministara BiH zajedno sa entitetskim vlastima napravio najveći iskorak na putu BiH ka EU.

- Nijedan korak naprijed ne bi bio moguć bez Republike Srpske. Mi smo konstruktivan partner evropskom putu i ostajemo posvećeni tome, uz poštovanje ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije - poručio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana