Da li će srpski jezik biti uveden u mostarske škole?

GS
Da li će srpski jezik biti uveden u mostarske škole?

MOSTAR - Postoji zakonska i ustavna mogućnost da se u nekim osnovnim školama u Mostaru uvede srpski jezik, izjavio je danas zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

Milivojević i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović danas su roditelje učenika prvih razreda u Mostaru upoznali o činjenici da su se u nekim školama stekli zakonski uslovi za uvođenje srpskog jezika.

On je rekao da su se usvajanjem amandmana na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona stvorili preduslovi da se uopšte može razmišljati da se traži uvođenje srpskog jezika.

- Ako od ukupnog broja učenika u svim odjeljenjima jednog razreda tri do pet odsto njih žele da pohađaju nastavu na jednom od jezika konstitutivnih naroda, mora im se obezbijediti najmanje pohađanje nastave iz maternjeg jezika i vjeronauke. Ako ih je šest do 11 odsto, može se tražiti i istorija, a 12 do 20 odsto nacionalna grupa predmeta - naveo je Milivojević.

On je pozvao roditelje da razmisle o ovoj mogućnosti.

- Nemojte ovo da doživljavate kao odvajanje, ali treba da znate da mi po Ustavu imamo to pravo i da imamo pravo da naša djeca uče na svom jeziku. Na vama je da odlučite da li ćemo krenuti u ovu borbu - rekao je Milivojević.

On je poručio da Srbi u Mostaru imaju budućnost i da djecu treba odgajati u duhu tradicije i pravoslavne vjere.

"Danas vidimo da je 28 prvačića upisano na pravoslavnu vjeronauku, a siguran sam da ih u Mostaru ima još više. Nadam se da će i ti roditelji razmisliti i uvidjeti da pripadaju jednom velikom i važnom narodu", naveo je Milivojević.

Šagovnovićeva je rekla da je danas urađen prvi korak kako bi se vidjelo kava su razmišljanja roditelja o mogućnostima pokretanja procedura i uvođenju srpskog jezika u pojedine škole.

Ona je navela da srpska djeca u Mostaru idu u skoro dvadeset osnovnih škola i nastavu pohađaju na hrvatskom i bosanskom jeziku.

- Naša djeca su u potpunosti integrisana u društvo, škole pohađaju tamo gdje žive i gdje pripadaju i tako treba i da ostane. Treba da u svom gradu odrastaju što normalnije i što ljepše. Međutim, mislim da je došlo vrijeme da i mi tražimo svoja prava i da se počne razgovarati o uvođenju jezika tamo gdje postoji zakonski osnov. To, naravno, niko neće raditi mimo mišljenja i stava roditelja koji najbolje znaju šta je dobro za njihovu djecu - dodala je Šagovnovićeva.

Ona je pozvala roditelje da djecu upišu u Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture, koja se održava svakog drugog vikenda kao dopunska nastava.

U Vladičanskom dvoru u Mostaru danas je u organizaciji Predstavništva Republike Srpske iz Beča i Kancelarije Republike Srpske iz Mostara prvačićima koji pohađaju pravoslavnu vjeronauku podijeljena školska oprema i poželjen srećan polazak u školu, piše RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana