Cvitanović: Strane sudije trebalo je da davno odu iz Ustavnog suda

Srna
Cvitanović: Strane sudije trebalo je da davno odu iz Ustavnog suda

SARAJEVO - Strane sudije trebalo je da odu iz Ustavnog suda BiH pet godina nakon Dejtonskog sporazuma, rekao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i dodao da niko ne smije, za razliku od trenutnog stanja, da ima ekskluzivnost odlučivanja u tom sudu.

-Ako želimo ići prema Evropi, biti suverena zemlja, ne možemo imati sudije strance u Ustavnom sudu - rekao je Cvitanović.

Podsjećajući da je među 14 prioriteta Evropske komisije i donošenje zakona o Ustavnom sudu, Cvitanović je ocijenio da je to prilika da se uz postizanje kompromisa strane sudije pošalju u istoriju.

-Pri tome je važno da niko nema ekskluzivnost uticaja na Ustavni sud. U ovom trenutku ga neko ima - rekao je Cvitanović za zagrebački “Večernji list” izdanje za BiH.

On je istakao da je neprihvatljiva najava Bošnjaka da pristanu na odlazak stranih sudija pod uslovom da imaju natpolovičnu većinu.

-To ne odgovara sadržaju ni biti BiH, njenog Ustava i uloge Ustavnog suda. U preambuli Ustava BiH su konstitutivni narodi koji moraju biti ravnopravni. Ta činjenica mora imati poveznicu sa sastavom Ustavnog suda - rekao je Cvitanović.

Cvitanović, koji je i hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra da će biti teško doći do kompromisa u vezi sa izmjenom Izbornog zakona BiH.

-Ono što mene zanima jeste da eliminišemo mogućnost da Željko Komšić ili neko takav ikad više bude izabran u Predsjedništvo BiH i da tako ukrade izbornu volju cijelom jednom konstitutivnom narodu- naglasio je Cvitanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana