Cvijanović: Zločin u Prebilovcima simbol stradanja hercegovačkih Srba

Srna
Cvijanović: Zločin u Prebilovcima simbol stradanja hercegovačkih Srba

ISTOČNO SARAJEVO - Zločin u Prebilovcima je simbol stradanja hercegovačkih Srba u Drugom svjetskom ratu, a 6. avgust dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo nedužnih žrtava iz ovog mjesta i cijele donje Hercegovine, istakla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

-Od oko hiljadu stanovnika, koliko je u Prebilovcima do tada živjelo, početkom avgusta 1941. je na najmonstruozniji način ubijeno više od 800 mještana, prvenstveno žena, djece i staraca. Ovaj strašni podatak Prebilovce čini jednim od najstradalnijih mjesta u Evropi u Drugom svjetskom ratu - naglasila je Cvijanović.

Ona je objavila na “Instagramu” da je u junu 1992. hrvatska vojska tri puta minirala Spomen-kosturnicu u Prebilovcima, u kojoj su 1991. godine sahranjene kosti četiri hiljade Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama.

Na tom mjestu, naglasila je Cvijanović, danas sija predivni Hram Hristovog Vaskrsenja, u čijoj kripti počivaju ostaci kostiju žrtava.

-Dužni smo da pamtimo, opominjemo i učimo iz prošlosti, kako se u budućnosti ovakvo zlo nikada, nikome i nigdje ne bi ponovilo. Neka je vječna slava svim prebilovačkim i donjohercegovačkim žrtvama - poručila je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana