Cvijanović: Ustavni sud BiH asistira političkom Sarajevu

SRNA
Cvijanović: Ustavni sud BiH asistira političkom Sarajevu

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ne iznenađuje današnja odluka krnjeg Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu Republike Srpske, jer je on kroz svoju praksu već mnogo puta dokazao da odavno ne štiti Ustav BiH, već asistira političkom Sarajevu, OHR-u i pojedinim stranim ambasadama u borbi protiv Republike Srpske.

- To, između ostalog, znači i da je BiH obična kolonija, a Ustavni sud puki instrument u rukama onih koji je održavaju u tom ponižavajućem statusu, istakla je Cvijanović upitana da prokomentariše odluku krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Ona je ukazala da je Ustavni sud BiH do sada donio brojne odluke kojima je, umjesto da štiti ustav, prekrajao ustavna rješenja s jasnom namjerom stvaranja drugačijeg ustavnog ambijenta od onog koji je utvrđen Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, a na koji su sve strane dale saglasnost.

- Djelujući na taj način Ustavni sud je, nažalost, generisao već mnogo političkih kriza u BiH i zato je važno da on bude reformisan, čime bi stekao prijeko potrebni kredibilitet i integritet, kao i povjerenje građana, kojeg sad evidentno nema, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da sve dok je stanje ovakvo, u BiH neće biti ni pravne države, ni budućnosti, niti sreće za bilo koga.

- Ne znam da li će bošnjački predstavnici to na vrijeme shvatiti, ali znam da BiH ima sve manje vremena da izgradi neko unutrašnje povjerenje i da se ovakvim odlukama zajednička država ne gradi, već dodatno razgrađuje, konstatovala je Cvijanovićeva.

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da je danas privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Izborni zakon usvojila je Narodna skupština Republike Srpske 19. aprila, a stupio je na snagu 17. jula.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana