Cvijanović: Govor Komšića u Generalnoj skupštini UN nije usaglašen

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - Srpski član Predsedništva BIH Željka Cvijanović izjavila je danas da govor predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića u Generalnoj skupštini UN nije usaglašen, dodajući da to nije ništa neobično u BiH, gde se godinama ne usaglašavaju stavovi.

Govoreći u sklopu manifestacije Dani Srpske u Srbiji u Beogradu, ona je dodala da ono što se prezentuje u inostranstvu često izgleda drugačije. 

Cvijanovićeva je povodom govora Komšića u kojem je optužio Srbiju i Hrvatsku da vrše udar na suverenitet BiH i da im u podjeli BiH pomažu i pojedini članovi međunarodne zajednice navela da se ne slaže sa tim kada je riječ o susjedima. 

„Ne slažem se kad je u pitanju Srbija, jer ne vidim ništa što je problematično, pogotovo kada je u pitanju stav Srbije o BiH“, ukazala je ona. 

Cvijanovićeva je istakla da se Srbija pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne postoji izjava kojom je dovedeno u pitanje bilo šta što se odnosi na BiH, i da ona tu ne vidi nikakvo mješanje ili nešto što bi moglo da izazove probleme u BiH. 

„Postoji posebna veza između Republike Srpske i Srbije, te veze su i prijateljske i bratske, kao i saradnja, naglasila je ona, dodajući da takođe treba reći da su te veze i pravno utemeljene“, rekla je ona. 

Kako je navela, postoji pravna veza, ali sve ono što nadilazi tu pravnu vezu krasi odnos Srpske i Srbije, poput večerašnje manifestacije Dani Srpske u Srbiji. 

Srpska i Srbija da ojačaju svoju poziciju i međunarodnu saradnju

Cvijanović je istakla da je, u ovim izazovnim vremenima, važno da i Srbija i Republika Srpska ostanu stabilne, da ojačaju svoju poziciju, kao i međusobnu saradnju.

"Upravo je jačanje saradnje i snažnije povezivanje naših građana i institucija jedan od glavnih ciljeva manifestacije `Dani Srpske u Srbiji` koju večeras svečano otvaramo", rekla je Cvijanovićeva.

Na svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", Cvijanovićeva je navela da joj je uvijek zadovoljstvo biti u Beogradu, pogotovo kada je povod značajan i lijep, poput ovog večerašnjeg.

"Velika mi je čast što prisustvujem svečanom otvaranju tradicionalne manifestacije 'Dani Srpske u Srbiju', koju naše Predstavništvo u srpskoj prestonici organizuje 11. put. Kao i svake godine, biće to sjajna prilika za promociju Republike Srpske, kao i njenih privrednih, kulturnih, prirodnih, turističkih i svih drugih potencijala", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će to biti prilika i da se Republika Srpska predstavi u svom najljepšem svjetlu u 11 gradova širom bratske Srbije.

"Zahvalna sam našim ljudima iz Predstavništva, na čelu sa Mlađenom Cicovićem, na posvećenosti i ogromnom trudu koji svake godine ulažu u realizaciju ovog važnog projekta. Zahvalna sam, svakako, institucijama Srbije, njenim lokalnim zajednicama i svim pojedincima koji učestvuju u ovoj manifestaciji", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ova manifestacija predstavlja snažan podstrek dodatnom jačanju nikada boljih i sadržajnijih odnosa između Republike Srpske i Srbije.

"Mi smo veoma ponosni na naše veze sa Srbijom koja je najbolji prijatelj, najvažniji saveznik i najsnažniji oslonac Republici Srpskoj. Ponosni smo na svaki zajednički izgrađen objekat, vrtić, školu, most, bolnicu, dom kulture u gotovo svakoj našoj lokalnoj zajednici. Ponosni smo i na svaki novi kilometar auto-puta, novootvorenu fabriku, kao i na sve uspjehe Srbije, bilo da je riječ o ekonomiji, kulturi ili sportu", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da vjeruje i zna da se svaka Bogdanovićeva "trojka" u Manili sa istom radošću proslavila u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Trebinju, kao i Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, baš kao i srebrne medalje košarkaša i odbojkašica, pobjednički pehar Ivane Vulete ili Noletova rekordna 24. gren slem titula.

"I sve to u manje od mjesec dana. Kakva sportska velesila!", navela je Cvijanovićeva.

Osim u sportu, dodala je ona, želimo da zajedno pobjeđujemo i u svim drugim oblastima.

"Kada to kažem, odmah pomislim na auto-put Banjaluka-Beograd, simbol naše integracije, čija je izgradnja u toku i koji će biti od neprocjenjivog značaja za naše građane i privredu. Mislim i na druge važne projekte, poput aerodroma u Trebinju i hidroelektrane `Buk Bijela` čija realizacija je već godinama predmet besmislenih političkih blokada.

Kada kažem pobjeda, mislim na nova radna mjesta, brži ekonomski razvoj, bolju infrastrukturnu povezanost, na sve ono što svima nama donosi korist, a baš nikome štetu. Uvijek i prije svega, mislim na mir, na stabilnost i sigurnost, koji su pretpostavka uspješne saradnje, razvoja i prosperiteta", rekla je srpski član Predsjedništva BiH.

Ona je poželjela mnogo sreće i uspjeha u realizaciji svih planiranih aktivnosti širom Srbije, izrazivši uvjerenje da će Republiku Srpsku i njene potencijale, kao i prethodnih godina, predstaviti na najbolji mogući način.

“Dani Srpske u Srbiji” potvrđuju bliskost

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da su "Dani Srpske u Srbiji" uspješna manifestacija koja na simbolički način potvrđuje bliskost Srbije i Srpske.

"Ovo je uspješna manifestacija koja na jedan simbolički način potvrđuje zapravo koliko smo mi bliski jedni drugima i kako uvijek želimo da se promovišemo dodatno, i mi u Republici Srbiji, ali isto tako i Srbija u Republici Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Narodnom pozorištu u Beogradu gdje prisustvuje svečanom otvaranju "Dana Srpske u Srbiji".

Cvijanovićeva je čestitala Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu na uspješnoj organizaciji "Dana Srpske u Srbiji", koji se ove godine održavaju 11. put.

"Svakako čestitke za dobru organizaciju koju iz godine u godinu imamo. Ali to je u stvari samo neka simbolička nit, a sve ono što se nalazi u odnosu Republike Srpske i Srbije je sadržajno i, rekla bih, sad, u zadnjih nekoliko godina nikad sadržajnije", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana