Cvijanović: Sramota je da se neko u BiH zalaže za postojanje visokog predstavnika“

G.S.
Foto: RTRS

BANjALUKA - Sramota je da se neko u BiH zalaže za postojanje visokog predstavnika, rekla je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke.

„Država nema suverenitet ako postoji stranac koji nameće odluke. Sramota je da se neko u BiH zalaže za postojanje visokog predstavnika“, kaže Cvijanović.

Domaće institucije su jedine relevantne da donose odluke, ističe srpski član Predsjedništva BiH.

„Ja sam danas na sastanku u Sarajevu prenijela poruku da Srpska nema problem ni sa Ustavom ni sa teritorijalnim integritetom. Smatram da su domaće institucije jedine relevantne da donose bilo kakve odluke u BiH“, naglasila je ona.

Ona je rekla da je generalno njena ocjena to da su razni ljudi koji dolaze sa strane spremni svašta da urade da bi branili laž.

„E sad, da li se laž može braniti predugo, nisam sigurna“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na današnjem sastanku prenijela svoje poruke, da Republika Srpska nema problem sa Ustavom i ustavnom BiH, u tom smislu ni sa teritorijalnim integritetom, ali da ima problem sa lažnim suverenitetom.

„Ako domaće institucije ne donose odluke i nisu kredibilne, ne stoje iza svojih odluka i ne snose odgovornost za svoje odluke, i ako se tu nameće neki stranac, onda to naravno nije pravi suverenitet. I onda uopšte ne razumijem zbog čega se BiH nalazi u članstvu UN kada tamo ne mogu da budu ni protektorati, ni kolonije, niti bilo šta slično“, naglasila je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, čiji je potpredsjednik.

Prema njenim riječima, današnji sastanak sa Ož Brajenom protekao je u atmosferi u kojoj nije bilo ovih tema, na ovaj način pozicioniranih.

„Nismo se bavili ovim što je OžBrajen nakon toga imao potrebu da kaže na pres-konferencijama“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se Republika Srpska bori za svoju ustavnu poziciju i od nje ne odustaje, da je to poznato, te da na sastanak ne može otići i pričati nešto što nije njen politički stav.

„Ja pričam ono što jeste moj politički stav, za razliku od njih koji vjeruju da treba da postoji neki neizabrani stranac, da ovdje diktira, mijenja ustave, zakone i radi razna čuda. Smatram da su domaće institucije jedine relevantne da donose odluke“, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da je, osim veoma upitnog članstva BiH u UN, vrlo problematično i to da se BiH nalazi na putu evropskih integracija, a da nema suvereno upravljanje svim procesima donošenja odluka i konačno snošenja odgovornosti za vlastite odluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana