Cvijanović: Podrška aktivnostima boraca VRS, ali ne i političarima

Srna
Foto: Arhiva

STANARI- Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da podržava aktivnosti svih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske koje se bore za poboljšanje materijalnog statusa boračkih kategorija, ali da ne podržava političare koji su učestvovali u protestima.

"Institucije Republike Srpske moraju pokazati dužnu pažnju prema svim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/ bez obzira u kojoj organizaciji oni djeluju", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Stanarima.

Cvijanovićeva je istakla da razumije da su "Veterani Republike Srpske" danas imali proteste u Banjaluci i da je to bio sastavni dio plana njihovog rada, te skretanja pažnje na probleme kako bi oni bili riješeni.

Ona je rekla da ne podržava političare koji su učestvovali u protestima, jer time ne čine dobro boračkoj populaciji i to urušava kredibilitet boraca da se sami bore za svoja prava.

"Šta će gradonačelnik Banjaluke /Draško Stanivuković/ na protestima. On treba da bude na svom radnom mjestu i da rješava poslove, te da otvori budžet i da kaže da je Republika dala to i to, i idem ja sa svojim timom da vidim šta ja mogu da uradim da bi se poboljšao status boraca. Od gradonačelnikovog hodanja tamo niko nema koristi", poručila je Cvijanovićeva.

Komentarišući današnji sastanak sa predstavnicima Udruženja "Veterani Republike Srpske" u Banjaluci, Cvijanovićeva je rekla da je to bio konstruktivan sastanak kojem je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i resorni ministar Duško Milunović.

"Sastanak je bio prilika da vidimo šta je to analizirano i realizovano od prethodno usvojenih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u martu i da vidimo gdje se statusno nalazimo, kada je u pitanju rješavanje nekih stvari koje su u toku", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su na sastanku neke stvari pojašnjene, a za neke stvari će nastaviti razgovor u narednom periodu.

"Apsolutno podržavam šta borci i njihove organizacije traže, a to je potpuna transparentnost kada su pitanju korisnici pomoći koja dolazi iz budžeta Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su pojasnili da postoje određeni problemi u pogledu objavljivanja registra boraca i to ne zato što to neko ne želi, već zato što ih je u prethodnom periodu zaustavila Agencija za zaštitu ličnih podataka koja je rekla da se to ne može objavljivati kako su tražila boračka udruženja.

"Podržavamo da se napravi revizija koju borci traže i da se vide zakonom stečena prava i u slučaju da postoje određeni propusti, moraju se sankcionisati i otklanjati", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da se jača materijalni položaj boračke populacije, ističući da je to i pokazano, jer je ove godine za 14 odsto povećana osnovica za obračun ratnih i civilnih invalidnina.

"Raduje me činjenica da je Vlada nastavila sa aktivnostima povezivanja radnog staža, odnosno uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje kako bi demobilisano borci VRS koji imaju preko 60 godina mogli da ostvare prava koja im pripadaju po tom osnovu", zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana