Cvijanović: Odnosi BiH i Bugarske dobri i prijateljski, ali...

Srna
Cvijanović: Odnosi BiH i Bugarske dobri i prijateljski, ali...

SARAJEVO - Srpski član Predsjednštva BiH Željka Cvijanović ocijenila je danas da su odnosi BiH i Bugarske dobri i prijateljski, ali da je potrebno sadanju na ekonomskom planu podići na još veći nivo.

Cvijanovićeva je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom rekla da je raduje da je danas razgovarano o jačanju kulturnih i veza u obrazovanju.

"Jedna stvar koju smo pomenuli danas kao potencijalno mjesto gdje se može mnogo toga uraditi, jeste povezivanje naših univerziteta", rekla je Cvijanvićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Smatram, ističe ona, da bi to trebalo da bude jedan važan, praktičan korak koji će doprinijeti odnosima dvije zemlje, boljim upoznavanjima i boljim zajedničkim rezultatima.

Prema njenim riječima, današnji sastanak bio je prilika da ona lično objasni određene stvari u vezi sa unutrašnjim odnosima u BiH i njenom putu ka EU.

"Smatram da prijatelji uvijek mogu da pomogu da se bolje razumijemo, ako se s nekim slučajno i ne razumijemo. Ja u tome vidim ulogu predsjednika Radeva i smatram da on razumije stvari ovdje. Viđali smo se na različitim forumima, ali nismo imali priliku da na ovaj način razgovaramo. Ovo je svakako prijateljska posjeta", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je potvrdila da u BiH postoji saglasnost u vezi sa evropskim putem koji, kako kaže, predugo traje i to bi trebalo da bude mnogo brže i fleksibilnije, a u tome mogu pomoći prijatelji.

Cvijanovićeva je rekla da je njena obaveza da ukažem da u BiH ima unutaršnjeg nerazumijevanja, odnosno da nema istih stavove kada su u pitanju određene stvari.

"Konačno i kad je u pitanju NATO, pošto je bezbjednosna dimenzija veoma važna. Imamo odličnu saradnju sa NATO, ali nemamo iste stavove kad je u pitanju članstvo u Alijansi, ono koje od se od nas sada i ne traži. Imamo dobru komunikaciju, program reformi koji ispunjavamo i mislim da se tu jako dobro krećemo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da saradnja sa NATO nije upitna, već samo članstvo BiH.

Prema njenim riječima, odnosi unutar BiH treba da budu zadatak domaćih vlasti na svim nivoima, bez uplitanja stranog faktora.

"U nerednom periodu trebamo se fokusirati na kratkoročne ciljeve vezane za kretanje BiH ka EU, a tu nam više mogu pomoći Bugarska i mnoge i duge zemlje. zahvalna sam što je predsjednik Radev rekao da bi mogao sa nama da podijeli neke greške koje je Bugarska činili na evropskom putu kako ih mi ne bi ponavljali", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, to bi moglo da bude dragocjeno iskustvo.

Ona je izrazila zadovoljstvo današnjim susretom sa predsjednikom Bugarske, kao i nadu da će ovakvi prijateljski razgovori biti nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana