Cvijanović: Odluka NSRS pružena ruka da se dođe do dobrih pravnih rješenja

GS
Cvijanović: Odluka NSRS pružena ruka da se dođe do dobrih pravnih rješenja

BANjALUKA - Očigledno nema tajnih planova i sve je javno i ogoljeno, čim Ambasada SAD kaže da Ustavni sud BiH može da radi bez Srba, rekla je predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

- Zadatak Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) je bio da pokaže da smo svjesni tih planova - rekla je Cvijanovićva, komenarišući saopštenje američke Ambasade.

Poručila je da odluka NSRS nije napad na Ustav, BiH ili Dejtonski sporazum.

- Parlament Srpske je pružio ruku da se dođe do dobrih rješenja. Želimo da Ustavni sud BiH i sve institcije rade svoj posao, a ne da govore kako mogu preglasavati ili da mogu raditi bez pripadnika jednog od konstiutivnih naroda - naglasila je Cvijanovićeva.

Navela je je da odluka NSRS da usvoji Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj predstavlja način da se uvede red.

Komentarišući neglasanje PDP-a i Liste za pravdu i red, na sjednici parlamenta Srpske, rekla je da svi političari nose individualnu i kolektivnu političku odgovornost u okviru političkih organizacija u kojima djeluju, te da je svako izložen sudu javnosti zbog svog ponašanja i djelovanja.

Cvijanovićeva je, komentarišući neglasanje poslanika PDP-a i Liste za pravdu i red na jučerašnjoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, rekla da uvijek zagovara da se postigne jedinstvo oko određenih ključnih stvari.

-Mi nemamo, i ne treba da imamo nikakvo jedinstvo oko dnevno-političkih stvari. To su stvari gdje se prelamaju naši politički programi, stvari gdje neko misli da bi nešto bolje uradio, nudi to građanima, građani mu vjeruju ili ne vjeruju. To su stvari koje su evidentne i tako to treba da bude u politici - izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Petrovu.

Ona je naglasila da, kada je riječ o određenim ključnim stvarima, gdje je potrebno pokazati snagu institucije, onda građani Srpske odlično prepoznaju one koji su tu snagu umanjili time što nisu dio tog zajedničkog poduhvata.

-Nije ničega rušilačkog bilo u tome što je radila skupština (Narodna skupština Srpske). Ničega nije bilo usmjerenog protiv BiH. Sve su to laži ovih koji plasiraju i dižu temperaturu po Sarajevu, koji nam pričaju iz ambasada, onih koji nam prijete kojekakvim oružjem i slično. Ja sam juče rekla da nema nikakvog oružja, šta će nam oružje, ali imamo političku odgovornost za svoje političke odluke. Prema tome, ja očekujem da će to građani, kao što su i do sada radili, sankcionisati na svoj način - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana