Cvijanović-Milanović: Dejtonski sporazum dovoljna zaštita za sve konstitutivne narode i građane u BiH

G.S.
Cvijanović-Milanović: Dejtonski sporazum dovoljna zaštita za sve konstitutivne narode i građane u BiH

ZAGREB - Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas u Zagrebu da je važna opredijeljenost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pruža dovoljno zaštite za sve konstitutivne narode i građane u BiH, te da cijeni uvažavanje koje dolazi od političkih predstavnika Hrvatske.

Navela je da je sastanak sa Milanovićem bio veoma konstruktivan, a sve u cilju ostvarenja zajedničkih ciljeva, a to su stabilnost i mir u regionu.

- Razgovori su bili u funkciji boljeg razumijevanja, te su usmjereni na realizaciju spoljne trgovinske razmjene i projekte koji će biti u funkciji poboljšanja života naših građana - navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost na pristupu Milanovića, kao i njegovoj opredijeljenosti za Dejtonski mirovni sporazum, koji, kako je istakla, pruža dovoljno zaštite prava Srba, Hrvata i Bošnjaka, ali i drugih koji žive u BiH.

- U BiH se svi moramo osjećati dobro i komotno, a da bi tako bilo moramo uživati prava koja imamo po Ustavu i svakako pristup Hrvatske na očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja dobrosusjednkih odnosa. To je jedna od stvari na koje ja ukazujem u našem dijalogu - navela je ona.

Ona je navela da istakla je da su opredijeljeni za dijalog, kao i da je sastanak bio u funkciji izgradnje razumijevanja i uspostavljanja još bolje saradnje u narednom periodu.

Kada je riječ o pomoći Republike Srpske Baniji nakon zemljotresa, Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna svaki put kada može da se pomogne.

- Ponosni smo svaki put kad možemo da intervenišemo, a tako je bilo i kad je u pitanju bila pomoć Baniji i to je bio jedan iskorak kako bismo pokazali da dijelimo zajedničke brige. Treba jedni drugima da priskočimio u pomoć kada god je to potrebno - naglasila je ona.

Milanović je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o evropskom putu BiH, značaju mira i stabilnosti u regionu, kao i o položaju Hrvata u BiH.

- Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. S tim sam spreman da razgovara sa svakim. Kod Cvijanovićeva vidim malo veći kvantum dobre volje i zdravog razuma - rekao je Milanović.

Milanović je podsjetio da je BiH zasnovana na Dejtonskom sporazumu.

- Dejton je temelj BiH, a u interesu je Hrvatske, pravde i prava da se to ne dira, jer onda iz toga može izaći samo zlo - rekao je on.

Cvijanovićeva će se danas sastati i sa premijerom Andrejem Plenkovićem, a planirana je i posjeta Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković".

Srpska ponosna jer je pomogla stanovnicima Banije

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je Republika Srpska pružila podršku stanovnicima Banije u Hrvatskoj nakon razornog zemljotresa koji je prije dvije godine pogodio ovo područje, ističući da zemlje u okruženju dijele iste brige i probleme.

Nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Cvijanovićeva je rekla da se na institucionalnom nivou vode razgovori o budućoj saradnji na ovom planu.

"Srećna sam što smo mogli da pomognemo na određen način i želimo da Hrvatska kao država isto tako pomogne drugima ako se nađu u sličnoj situaciji", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Cvijanovićeva, koja je u vrijeme kada se dogodio zemljotres bila predsjednik Republike Srpske, istakla je da je ponosna svaki put kada Srpska može da interveniše i dodala da je međusobna pomoć u nedaći normalna komunikacija i aktivnost različitih država.

"Smatram da je to bio iskorak da pokažemo da, kao neko ko živi u okruženju, dijelimo iste brige i kada se desi neka velika katastrofa da treba jedni drugima da priskočimo u pomoć", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska priskočili u pomoć i Turskoj nakon zemljotresa.

"Logično je da priskočimo u pomoć i onima koji nam žive u okruženju", istakla je Cvijanovićeva.

Intenzivirana saradnja BiH sa zemljama regiona

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog intenziviranja saradnje BiH sa zemljama okruženja.

Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, rekla da su prije nje u radnoj posjeti u Zagrebu bili predsjedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković.

"Moja politika je takva da trebamo graditi odnose i da svugdje gdje neko može da bude most saradnje treba da iskoristimo tog nekog da bude most saradnje. To smo pokazali na primjeru ovih posjeta", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare.

Upitana koliki je "kamen spoticanja" u odnosima BiH i Hrvatske član Predsjedništva Željko Komšić, kojeg Hrvati ne priznaju kao svog predstavnika i koji nije dobrodošao u Hrvatsku, Cvijanovićeva je rekla da ne može komentarisati odnos bilo koje države prema bilo kojem izabranom zvaničniku BiH.

"To je stvar za domaću politiku. Mogu samo da kažem da poštujem svačiji stav i opredjeljenje prema bilo kome", istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj u okviru koje je predviđen i sastanak sa Hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, te posjeta Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana