Cvijanović nakon sastanka sa veteranima: Zaštititi sve koji su stvarali Srpsku

GS
Cvijanović nakon sastanka sa veteranima: Zaštititi sve koji su stvarali Srpsku

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su danas sa predstavnicima Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata i zajednički ocijenili da je kroz partnerstvo i dijalog potrebno raditi na rješavanju svih pitanja od značaja za predstavnike organizacija proisteklih iz rata i unapređenju njihovog sveukupnog položaja u društvu.

Cvijanovićeva je naglasila da zaštita prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u stvaranju Republike Srpske ostaje trajna obaveza institucija vlasti, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.
Ona je istakla da tome u prilog govore i četiri realizovana, te dva u fazi realizacije, zaključka Narodne skupštine Republike Srpske donesena na Posebnoj tematskoj sjednici od 9. marta, na kojoj je razmatrano stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite sa osvrtom na izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska opredijeljena za podršku radu svih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te podržala inicijativu Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske da svoj doprinos u poboljšanju statusa demobilisanih boraca, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, daju kroz aktivno učešće u Radnoj grupi koja, zajedno sa Vladom Republike Srpske ima zadatak da analizira prijedloge boračkih organizacija, saveza i udruženja i predloži riješenja za poboljšanje statusa boračkih kategorija.
Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Duško Milunović, razgovarano je o ekonomskom, socijalnom i zdravstvenom položaju demobilisanih boraca, te porodica poginulih i ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Udruženja veterana Risto Jeftić rekao je nakon sastanka da su predsjednica Srpske i srpski član Predsjedništva pokazali spremnost da pomognu boračkoj populaciji.

Jeftić je naveo da su veterani ukazali na osnovne porobleme boračke populacije, a to su, kako je rekao,“ rad resornog ministarstva i loši zakoni“.

- Uvidjeli smo da su predsjednica i srpski član Predsjedništva BiH spremni da pomognu i da nisu bili dovoljno upoznati sa tim problemima zbog kojih se dešava ogroman odliv sredstva koji se iz budžeta izdavaju tamo gdje ne treba da idu. Spremni su da se uradi revizija, pokazali su razumijevanje i volju da se pomogne boračkoj populaciji - rekao je on.

Međutim, kako je rekao, borci nemaju vremena za čekanje i zatražiće danas pred Narodnom skupštinom da se dio njihovih zaključaka uredbama reguliše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana