Cvijanović: Hajka protiv Srpske u FBiH je odraz mržnje, ali i politike stranaca

Srna
Cvijanović: Hajka protiv Srpske u FBiH je odraz mržnje, ali i politike stranaca

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je paljenje zastava i hajka koja se u Federaciji BiH vodi protiv Republike Srpske odraz mržnje, netrpeljivosti, ali i politike koju u BiH vode stranci, te istakla da je 9. januar istorijska činjenica.

"Oni pale vatru uvijek kada je mir", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ponosna što u Republici Srpskoj nema takvih reagovanja.

"Kada čujete da se pretresaju automobili i lične stvari ljudima koji su 9. januara morali da idu ili prođu kroz Federaciju pokazuje kakvo je stanje svijesti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da su godinama na obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluku dolazili politički predstavnici svih naroda, kao i brojni ambasadori.

"Dovoljno je da pogledate šta su izjavljivali bošnjački političari prije desetak godina i kako su afirmativno govorili o tome, a možete to da pročitate i u medijima. Govorili su afirmativno o tome da Republika Srpska kao sastavni dio BiH ima pravo da praznuje i da određuje svoje datume, te da u tome nema ničega uvredljivog", ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su se bošnjački političari onda preko noći sjetili da ih to vrijeđa, a u cijelu priču su se umiješali pojedini ambasadori i samozvani stručnjaci.

"Pogotovo se ne slažem sa prijetnjama kako će se voditi neki krivični postupak i slično. U pitanju je zloupotreba pravosuđa kada je riječ o obračunu s Republikom Srpskom, a to nije prvi put. Nagledali smo se takvih situacija", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i na postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske, ukazujući da je sve to formula za neuspjeh BiH.

"To je formula da se strovali BiH, ne da ona postane jaka i prihvatljiva svim njenim građanima. Uopšte ne razumijem ove strance, da ne vide da koriste pogrešnu recepturu sve ove godine, ne razumijevajući ni mentalitet, ponos, odnos i filozofiju življenja naroda", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da stranci misle da će stvari rješavati prijetnjama prstom.

"Oni uopšte ne razumiju ovaj prostor. Tragično je to njihovo uplitanje. Oni su doprinijeli da imamo takve reakcije u Federaciji. Oni pale vatre kada je mir ovdje, kao što ih pale po svijetu", zaključila je Cvijanovićeva.

U Zenici je u utorak veče, 9. januara, zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je "Alahu ekber" i "Tekbir". Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH.

Grupa građana protestovala je u utorak veče, 9. januara, ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić.

Američki vojni avion tanker nadlijetao je u ponedjeljak, 8. januara, uoči obilježavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana