Cvijanović: Građani Srpske imaju pravo na proteste, niko iz FBiH ih ne može spriječiti

Srna
Cvijanović: Građani Srpske imaju pravo na proteste, niko iz FBiH ih ne može spriječiti

BANjALUKA- Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da građani Republike Srpske imaju pravo na proteste i skupove podrške, jer je Srpska demokratsko društvo u kojem svi mogu da iskažu mišljenje i u tome ih niko iz Federacije BiH /FBiH/ ne može spriječiti.

"Sve se radi u skladu sa zakonom i zato osuđujem prijetnje koje dolaze iz FBiH, odnosno od ministra unutrašnjih poslova /Rame Isaka/", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da, kada treba da bude pokazana demokratija u FBiH, onda je nema.

"Ne znam zašto bi bio problem da Udruženje Srba iz FBiH organizuje proteste u Federaciji. U FBiH su mogle da protestuju različite političke partije, dolazili su ispred zgrade OHR-a, pravosudnih institucija i očito je da za blokadu protesta Srba postoji politički cilj", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je važno što će Udruženje Srba iz FBiH i građani Srpske raditi ono što misle, a to znači da ako žele da protestuju, onda će tako i biti.

"Očekujem da će danas građani uspješno poslati poruku svima koji nas ovdje decenijama maltretiraju i traže da pužemo i budemo što jesmo i nismo. Pokazuje se da institucije pravosuđa BiH, koje nisu predviđene Ustavom nego nametnute, često donose političke odluke, a ne pravne", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da u Ustavnom sudu BiH rade tri stranca što pokazuje da BiH nema suverenitet i ne može da se oslanja na sopstvene kapacitete.

"Kada pogledamo odluke ovog suda vidljivo je da su politički motivisane i da nemaju veze sa Ustavom koji treba da štite. Upustili su se u avanturu kreiranja zakonskih i ustavnih rješenja. I zato građani imaju pravo na proteste i niko iz FBiH ih ne može spriječiti", zaključila je Cvijanovićeva.

Sarajevska policija zabranila je održavanje za danas najavljenog protesta Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog "neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga".

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH nakon toga je pozvao građane u Republici Srpskoj da se danas okupe na ranije najavljenim lokacijama u Republici Srpskoj radi podrške institucijama Srpske.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je juče Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da danas u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana