Cvijanović: Evropski put strateški cilj, bez OHR-a i stranaca

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je EU strateški cilj za BiH, ali da o tome treba da odlučuju kredibilne domaće institucije, kao i da zadaci budu na bazi realnosti, bez spekulacija i imaginacija EU.

"Ti zadaci moraju da budu satkani na bazi realnosti i onoga što definitivno jesu evropski standardi, a ne neke izmišljene stvari", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da EU jeste strateški cilj, ali cilj u kojem nema visokog predstavnika i stranaca koji upravljaju pravosuđem BiH, jer je zbog njih BiH u neredu.

"Visoki predstavnici ne treba da donose odluke umjesto domaćih institucija, ne treba da služe kao zaštita za jednu politiku protiv neke druge, a pogotovo za politiku jednog naroda. Ako visoki predstavnik ili bilo koji drugi međunarodni predstavnik nije na usluzi da pomogne istovremeno svima ovdje, nego služi svrstavanju, neustavnom mijenjanju i nametanju neustavnih rješenja - on ne pomaže nikome u BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se zalaže za politiku razgovora domaćih faktora uz pomoć i podršku stranaca, ali bez mijenjanja Ustava i nametanja zakona čime se pravi loša atmosfera.

"Mi ovdje samo treba da budemo realni i otvoreni da jedni sa drugima dogovorimo određena pitanja", rekla je Cvijanovićeva za BHT.

Cvijanovićeva je ponovila da Republika Srpska nije za članstvo u bilo kojem vojnom savezu, te da BiH treba da bude fokusirana na saradnju i sa Rusijom i sa Zapadom.

"Nama je u interesu da imamo partnerstvo i dobru saradnju sa NATO savezom ili sa bilo kojom drugom zemljom članicom te alijanse ili EU, kao što je dobro imati dobru saradnju sa Rusijom", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana