Cvijanović: Deklaracija daje snažnu osnovu za dalji razvoj odnosa Srbije i Srpske

Srna
Foto: Borislav Zdrinja

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda nije dokument isključive prirode, te da neće nanijeti štetu bilo kome, ističući da Deklaracija daje jako snažnu osnovu za dalji razvoj odnosa Srbije i Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je Srpska uvedena u političku, pravnu i ekonomsku nesigurnost jer su Republiku Srpsku tjerali da prihvata rješenja koja nemaju dodira sa Ustavom.

Ona je navela da to sada daje Srpskoj potpuno pravo da se vrati na ono što jeste slovo zakona i Ustava.

“Da, naravno, iskazujemo i u budućem periodu svoju opredjeljenost ka Dejtonskom sporazumom i onom njegovom najvažnijem dijelu, dakle Aneksu četiri u kojem je sadržan Ustav”, rekla je Cvijanovićeva tokom skupštinske rasprave o Deklaraciji u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je istakla da Republika Srpska i Srbija imaju Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, koji daje mogućnost da u raznim oblastima Srpska i Srbija jačaju odnose i saradnju i da iz toga vide blagodeti i koristi građani Republike Srpske i Srbije.

“Pritom, tamo niko nije napisao, u Sporazumu u specijalnim i paralelnim vezama, da takvu korist ili blagodet treba da imaju Srbi već svi oni koji žive i u Republici Srpskoj i Srbiji”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da misli na sve pogodnosti koji se odnose na studiranje, zdravstvo, liječenje, ali isto tako i na zajedničke poduhvate koji se manifestuju putem raznih energetskih i saobraćajnih projekata.

Cvijanovićeva je rekla da je prilično tragična činjenica da je BiH danas neprijateljski nastrojena često i prema sopstvenim građanima, državljanima, ali isto tako i prema zemljama u okruženju.

“To je na neki način izbijena šansa iz ruku da puno bolje i više radite zajedno i kada je u pitanju infrastruktura, privredno povezivanje, pa konačno i političko razumijevanje, ili bar da se izađe iz onih političkih rovova u kojima smo stavljeni i mnogi neće da izađu iz njih već nekoliko decenija”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da bi dobra prilika bilo otvaranje prema okruženju i da se gleda na koji, najbolji mogući način, staviti zajedničke kapacitete u odrađenu zajedničku funkciju i korist.

Cvijanovićeva je rekla da se sve to proteže kroz Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, navodeći da nema ništa sporno u tom dokumentu.

“Mislim da je jako važna činjenica da je ovo dokument koji nije isključive prirode. Ovo je dokument koji je apsolutno inkluzivan. On ne daje nikakav primat nekome, ni protiv koga nije usmjeren ovdje, niti će bilo kome nanijeti bilo kakvu štetu”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je i zbog toga razočarana svim reakcijama iz političkog Sarajeva od političara koji svoje sastanke koncipiraju na način da objašnjavaju određenim stranim ambasadorima da je Deklaracija nešto upereno protiv BiH.

“Nije upereno protiv BiH, niti protiv bilo kojeg građanina, ni protiv bilo kojeg naroda ovdje, ali jeste nešto što daje jako snažnu osnovu za dalji razvoj odnosa i Srbije i Republike Srpske. Ono što ohrabruje jeste i činjenica da je Srbija iskoračila i na ovaj način pokazavši brigu prema svim Srbima bez obzira gdje oni živjeli na ovoj planeti”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je logično, s obzirom na blizinu i zajedničku istoriju, te prethodno življenje u istim granicama, da postoji posebna briga i želja da se povezuju i ukrštaju na svaki mogući način insteresi građana Srpske sa građanima Srbije.

“Mnogo je tu potencijala koji se može iskoristiti u narednom periodu. Jako je važno, osim tog potencijala i kapaciteta, činjenica da je ovo treba da dobije svoju institucionalnu razradu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je sigurna da će Deklaraciju danas, dominantnom većinom glasova, usvojiti Narodna skuopština, Srpske te da će se to desiti i u Narodnoj skupštini Srbije.

“Ovo će na određen način mobilisati različite institucije, ne samo Vladu Republike Srpske, nego i sve druge institucije, organe uprave, koji će imati svoje određene zadatke da bi se realizovali ciljevi iz Deklaracije, ali isto tako će aktivirati na određeni način i naše lokalne zajednice da su one isto tako dio zajedničkog poduhvata”, naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana