Cvijanović: Bez suštinske dekolonizacije svijeta nema stabilnog međunarodnog poretka

GS
Cvijanović: Bez suštinske dekolonizacije svijeta nema stabilnog međunarodnog poretka

Geopolitičke napetosti, ratovi i humanitarne krize u fokusu su Samita Pokreta nesvrstanih u Kampali, kojem prisustvuje srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kao predstavnik zemlje posmatrača.

Naglasila je da bez suštinske dekolonizacije svijeta nema stabilnog međunarodnog poretka.

Dugogodišnjem svjetskom poretku istekao je rok. Neophodno je pronaći nove formule za saradnju i miroljubivu koegzistenciju.

Ovo je jedinstvena poruka, koja je odaslana iz Kampale.

Da bez suštinskog oslobađanja od kolonijalne svjetske vlasti nema stabilnog međunarodnog poretka naglasila je i Cvijanović.

Imamo veliki broj zemalja suočenih sa problemima, nalaze se na različitim geografskim prostorima, širom planete. Ali, svakako, okupljeni oko ideje da ne treba da se svrstavaju kada su u pitanju ratovi – istakla je Cvijanović.

Samit Pokreta nesvrstanih od izuzetnog je značaja i za zemlje bivše Jugoslavije, počevši od ekonomske saradnje, saglasni su Cvijanovićeva i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji takođe učestvuje na samitu u Kampali.

– Za naš prostor šalju dobru viziju kako sarađivati i unapređivati naše odnose. Kako ne ratovati, već za stolom pregovoarati i doći do rješenja – navela je Cvijanović.

Samitu Pokreta nesvrstanih prisustvuje više od hiljadu i po delegata, a predsjedavajući od ove godine je predsjednik Ugande Joveri Kaguta Museveni.

U uvodnom obraćanju podsjetio je da je prvi Samit održan u Beogradu, 1961. godine.

Ovaj Pokret, pojašnjava, bio je neophodan protivotrov iracionalnoj polarizaciji između kapitalističkih zapadnih zemalja i komunističkih, uglavnom istočnih zemalja, prenosi RTRS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana