Čubrilović odgovorio Šmitu: Obavezujući samo akti Narodne skupštine

Srna
Čubrilović odgovorio Šmitu: Obavezujući samo akti Narodne skupštine

BANjALUKA - Za Narodnu skupštinu Republike Srpske obavezujući su akti koje donosi parlament Srpske, kao najviši zakonodavni i ustavotvorni organ vlasti Republike, naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u pismu koje je danas uputio OHR-u.

Čubrilović uputio je odgovor Kristijanu Šmitu na pismo koje je dostavljeno 27. jula 2022. godine u čijem je prilogu bila Odluka o donošenju izmjena i dopuna na Izborni zakon u BiH.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.

Predsjednik NSRS naglašava da je „potpuno neprihvatljiva činjenica da neko ko pretenduje da bude međunarodni predstavnik podliježe pritisku sarajevske ulice i bošnjačkih političara, a ne uvažava stav legalnog i legitimnog demokratskog organa kao što je Narodna skupština Republike Srpske“.

Čubrilović je istakao da je za parlament Srpske obavezujući i sopstveni zaključak od 10. marta prošle godine u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjene Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavanika u kome se navodi da Narodna skupština smatra da je sprovođenje civilnog dijela mirovnog sporazuma odavno postignuto, a da su prisustvo i aktivnosti OHR-a već dugi niz godina ozbiljan teret napretku BiH i nespojivi su sa pojmom Ustava BiH, te predstavljaju prepreku na njenom putu ka evropskim integracijama.

-Nakon 25 godina mira u BiH, krajnje je vrijeme da OHR bude zatvoren i da odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH i njihovih političkih predstavnika, bez stranog uplitanja ili druge vrste ugrožavanja demokratskih procesa i mehanizama propisanih Ustavom BiH - podsjetio je Čubrilović na zaključak parlamenta Srpske.

On je dodao da Narodna skupština smatra da je neophodno da domaće institucije preuzmu odgovornost za funkcionisanje BiH i da su neprihvatljivi nedemokratski i necivilizacijski postupci da stranac nameće zakonska rješenja u BiH.

-Narodna skupština Republike Srpske i dalje je opredijeljena za demokratizaciju društva i zalaže se za potpunu suverenost BiH i njenih entiteta, bez prisustva visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a što je nedopustivi presedan koji obesmišljava svaki pokušaj normalizacije odnosa, vladavine prava i procesa evropskih integrcija - ističe se u pismu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana