Čubrilović: Edukacija stanovništva daje rezultate

Srna
Čubrilović: Edukacija stanovništva daje rezultate

BANjALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je veoma značajna edukacija stanovništva o bezbjednosti saobraćaja, što je u Republici Srpskoj već imalo efekte.

Čubrilović je rekao da već kroz osnovno i srednje obrazovanje počinje edukacija, te da se praktijuju i promotivne akcije za stanovništvo Srpske s ciljem veće bezbjednosit u saobraćaju.

"Efekte već imamo, gotovo je prepolovljen broj poginulih u saobraćaju u odnosu na period kada smo počeli da mjerimo statističke podatke za Republiku Srpsku. Nadam se da ćemo tim putem nastaviti", rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da su se od 2002. godine u Republici Srpskoj počeli analizirati podaci o broju saobraćajnih nesreća i poginulih, a osnovan je i Savjet za bezbjednost saobraćaja, da bi donošenjem zakona o bezbjednosti saobraćaja bila osnovana i Agencija za bezbjednost saobraćaja, te se pristupilo edukaciji, prije svega učesnika u saobraćaju.

"Nećemo učiniti ništa ako ne budemo svi zajedno iz više uglova sagledavali tu problematiku i uticali na učesnike u saobraćaju tako da budu odgovorni ne samo prema sebi, nego i prema ostalim učesnicima u saobraćaju", rekao je Čuibrilović novinarima u Banjaluci, gdje se održava 12. Međunarodna konferencija "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici".

On je istakao da su najranljivije kategorije u saobraćaju pješaci i biciklisti i da oni, koji su sporiji u kretanju, ne mogu da izazovu teže posljedice, ali su posljedice po njih uvijek velike.

Vržilac dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Branko Stamatović rekao je da će na ovoj konferenciji razmijeniti iskustva i praksu kako bi bezbijednost saobraćaja bila unaprijeđena.

"Veoma je značajna saradnja između agencija za bezbjednost saobraćaja i cilj je bezjbjedniji saobraćaj kako u Srbiji, tako i u regionu, jer je veliki broj kretanja građana između Srpske i Srbije", rekao je Stamatović i dodao da se sa predstavnicima Srpske radi na edukaciji građana, te prevenciji jer je čovjek najveći faktor nastanka saobraćajnih nesreća.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović istakao je da na konferenciji u Banjaluci više od 200 učesnika iz Srpske i regiona.

On je naglasio da će biti razvijana dobra saradnja sa kolegama iz Srbije jer saobraćaj ne poznaje granice i pojedinac tu ne može mnogo da uradi već je potreban zajednički rad.

Organizator konferencije je Ministarstvo saobraćaja i veza i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske pod pokroviteljstvom Vlade Srpske i Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana