Crnogorci i Albanci objavili uzrok istorijskog nestanka struje

Nezavisne
Foto: Dnevnik.hr

PODGORICA, TIRANA - Prekid u snabdijevanju strujom pogodio je danas Crnu Goru, BiH, Albaniju i veći dio hrvatske obale, firme su morale zatvoriti vrata, semafori nisu radili, a ljudi su ostali bez klime usred toplotnog talasa

Kako javlja Rojters, crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije usljed visokih temperatura, ali i samom vrućinom.

Sistemi distribucije električne energije povezani su u državama širom Balkana, podsjeća Rojters, prenosi Indeks.

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u televizijskom prenosu.

Struje, a ponegdje interneta, nestalo je oko 12.30, navodi Rojters dodajući da su operateri elektroenergetskih sistema balkanskih država rekli da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva.

Saobraćaj je zaustavljen u mnogim gradovima dok su temperature u dijelovima regije dostizale 40 stepeni.

Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima-uređaji, a u trgovinama se topio sladoled.

Saobraćajni kolaps zabilježen je i u Splitu, u kojem su odjekivale sirene hitne pomoći. Stručnjaci još pokušavaju utvrditi odakle je krenuo kvar.

Što kažu Albanci?
Albanska ministrica energetike Belinda Baluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i dijelovima Hrvatske i BiH.

Potpuna istraga će potrajati, ali rane analize sugeriraju da su "velike količine energije u prijenosnom sustavu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem", dodala je Baluku u videoobraćanju.

Sanbdijevanje električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljeno u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljih isključenja jer je potrošnja struje i nivo toplote i dalje visok, rekla je.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana