Crnković: Produžetak rada nuklearke "Krško" znači više radioaktivnog otpada

Srna
Crnković: Produžetak rada nuklearke "Krško" znači više radioaktivnog otpada

NOVI GRAD - Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković smatra da je na produžetak rada Nuklearne elektrane "Krško" uticala energetska kriza i da to znači više radioaktivnog otpada na granici BiH.

Crnković je rekao Srni da je sam produžetak rada u početku procedure bio neizvjestan, ali da je početkom energetske krize bilo očigledno da će rad nuklearke biti produžen za još 20 godina, bez obzira na zabrinutost kada je riječ o bezbjednosti ovog postrojenja, a koja se primarno mogla čuti iz Austrije.

"Produžetak rada ovog nuklearnog objekta nije ništa više do briga više za BiH. Svakim danom i satom više, koliko radi ta nuklearna elektrana, nastaje više radioaktivnog otpada, čiju polovinu Hrvatska namjerava preuzeti iz Slovenije i dovesti neposredno uz granicu sa BiH", rekao je Crnković, koji je član Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Crnković je naveo da je deponovanje radioaktivnog otpada uz samu rijeku Unu, koja je jedan od najvrednijih prirodnih resursa Balkana, ništa drugo do ekološka agresija i omalovažavanje svega što građani i insticuije iz BiH govore godinama.

"Hrvatska će imati ekonomsku i energetsku dobit od rada nuklearke, a na nas i naše buduće generacije namjeravaju prebaciti rizik života uz radioaktivni otpad. Treba svakako dodati da Hrvatska, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane žKrškož, uz samu granicu sa BiH na isti lokalitet planira dopremiti i druge opasne otpade, od medicinskih do cijelog spektra drugog otpada", rekao je Crnković.

Hrvatski Fond za zbrinjavanje radioaktivnog otpada sa sjedištem u Zagrebu objavio je danas da je Nuklearna elektrana "Krško" dobila ekološku saglasnost za produženje pogonskog vijeka sa 40 na 60 godina, do 2043. godine.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granica sa BiH.

Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana