Crnković o Trgovskoj gori: Upitni rezultati hrvatskog istraživanja

SRNA
Crnković o Trgovskoj gori: Upitni rezultati hrvatskog istraživanja

NOVI GRAD - Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković rekao je da su upitni rezultati istraživanja koje je Hrvatska sprovela na Čerkezovcu, lokaciji planiranoj za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, s obzirom na to da prije toga nije završeno deminiranje ove lokacije.

Crnković je rekao Srni da je Hrvatska obavila najvažnija geološka, hidrološka i druga istraživanja koja podrazumijevaju terenske obilaske na lokaciji Trgovska gora.

"Apsurd je da još nisu deminirali ovo područje. Rezultati istraživanja ne mogu ni u kom slučaju biti posmatrani kao sveobuhvatni, pogotovo jer se u potpunosti ignoriše rijeka Una, područje opštine Novi Grad, kao i BiH uopšte", ukazao je Crnković.

On je naglasio da BiH mora krenuti sa finalizacijom naučne i druge argumentacije, te pripremom pravne borbe, angažmanom ozbiljne međunarodne pravne kuće, koja ima ozbiljne reference i istoriju uspjeha kada je riječ o zastupanju pred međunarodnim sudovima.

Na sjevernom području lokacije planirane za centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu danas će biti uništena zaostala minsko-ekplozivna i neeksplodirana sredstva, saopšteno je iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" sa sjedištem u Zagrebu.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovske gore u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana