Crnković: Hrvatska donacijama nastoji slomiti otpor građana

G.S.
Foto: G.S.

NOVI GRAD - Hrvatska donacijama nastoji da slomi otpor građana Dvora koji se protive odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, rekao je predsjednik Udruženja “Grin tim” Mario Crnković

Crnković je rekao da je u prvom navratu Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško podijelio 150.000 KM donacija građanima, Osnovnoj školi u Dvoru i drugim subjektima, među kojima je i katolička crkva.

“Taj novac je namijenjen lokalnoj zajednici koja je određena za prihvat radioaktivnih otpada. Dvor je izrazito nerazvijena lokalna zajednica, ekonomska slika je posebno nepovoljna, što zagovornici ideje preuzimanja radioaktivnog otpada iz Slovenije i smještanje uz rijeku Unu, na granicu sa BiH itekako koriste”, istakao je Crnković.

On je naveo da posebno zabirinjava širenje narativa koji trebaju okretati ljude jedni protiv drugih, tako da se svi koji ne žele radioaktivni otpad uz Unu kontinuirano predstavljaju kao potencijalna prepreka za donacije, koje se mogu posmatrati kao svojevrsne nagrade za lokalne zajednice koje se odluče za prihvatanje radioaktivnih otpada.

“Dvor nikad nije prihvatio taj radioaktivni otpad, tako da se preko donacija na mala vrata pokušava izdejstvovati prihvatanje. Taj nivo podlosti je očekivan, ali ipak prevazilazi svaku mjeru. Između ostalog, pravi se polarizacija građana i situacija na rubu neželjenih događaja kao uvod u predstojeće javne rasprave”, rekao je Crnković.

On smatra da je riječ je o detaljno isplaniranim aktivnostima koji su dio službene dokumentacije te da predstoji intenziviranje pritisaka.

“Nisu ovo ni prvi ni posljednji udarci ispod pojasa. Imali smo slučajeve gdje su afirmativni pritisci vršeni i na novinske redakcije u BiH koje su trebali pisati o slučaju žTrgovska goraž kao da je već završena stvar. Slučaj žTrgovska goraž evidentno ulazi u haotičnu fazu koja se pokušava odvijati što dalje od očiju javnosti”, rekao je Crnković.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava što i Hrvatska kao država ignorište volju predstavnika BiH da se dobiju sve relevantne informacije u vezi sa slučajem “Trgovska gora”.

“Kupuje se vrijeme do onog trenutka kada će biti objavljena studija uticaja na životnu sredinu da bi BiH ostalo svega mjesec dana da odgovori na sve ono što je Hrvatska pripremala godinama. Nemoguće je i predvidjeti u kolikoj mjeri će BiH moći da ogovori na sve, budući da Hrvatska nije izrazila zainteresovanost za sveobuhvatna istraživanja sa obje strane granice”, rekao je Crnković.

On je upozorio da, ukoliko građani dozvole da donacije utiču na to da prihvate radioaktivne i druge opasne otpade uz Unu, slijedi novi egzodus koji će završiti ono što je započeto devedestih godina prošlog vijeka.

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško sa sjedištem u Zagrebu donio je odluku o dodjeli 75.000 evra podrške za 22 projekta na području opštine Dvor, gdje je planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana