Čovićev prijedlog izmjena Izbornog zakona za Bećirovića neprihvatljiv

Tanjug
Čovićev prijedlog izmjena Izbornog zakona za Bećirovića neprihvatljiv

SARAJEVO- Bošnjački član predsjedništva BiH Denis Bećirović kritikovao je danas prijedlog Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-BiH o izmjeni Izbornog zakona koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, koji je iznio Dragan Čović, porukom da su asimetrična rješenja apsolutno neprihvatljiva.

Bećirović kaže da su za BiH "potpuno neprihvatljivi" bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali „nova“ asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i nejednakost.

On smatra da bi pristajanje na asimetričan izbor članova Predsedništva BiH imalo nesagledivo štetne posljedice za budućnost države.

"Izbor članova Predsjedništva BiH regulisan je Ustavom BiH i to pitanje nije moguće rešavati zakonskim izmjenama koje bi vodile ka daljim podelama i odstupanjima od zajedničkih evropskih vrijednosti", naveo je Bećirović.

Dodao je da je obaveza BiH da sprovodi presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te da uklanja sve diskriminatorske odredbe.

"Zato i strukturu Predsjedništva BiH, način izbora i nadležnosti treba regulirati na cjelovit način. Prijedlog po kojem bi se dva člana Predsjedništva BiH birala s kompletne teritorije jednog, odnosno drugog entiteta, dok bi izbor trećeg zaviso od broja glasova u potencijalno samo nekoliko od deset kantona, predstavlja ne samo vrhunac asimetrije već i direktno negira presude Evropskog suda za ljudska prava koje nas obavezuju na našem evropskom putu. Štaviše, takav prijedlog je dijametralno suprotan osnovnim demokratskim načelima o neophodnosti poštivanja jednake vrijednosti glasa svakog birača", naveo je Bećirović.

Naglasio je, između ostalog, da je u smislu pristupa evropskim integracijama, neophodno prihvatiti princip opšteg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog prava glasa, a to, prije svega, znači prihvatiti princip "jedan čovjek – jedan glas – jednaka vrijednost", uz maksimalnu zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana BiH.

Bećirović smatra da reformisanje izbornog sistema u BiH treba tražiti na tragu ukupnih evropskih i generalno demokratskih dostignuća.

"Etnokratske političke elite se nalaze u procjepu između vlastite želje za održanje statusa kvo i onoga što obećavaju međunarodnoj zajednici. Taj pristup nas drži u stanju permanentne krize. Na sceni je sukob dvije političke koncepcije: etno-teritorijalne koja zagovara ekskluzivni status i primat etničkih grupa, te građanske (strazburško-briselske) koja daje primat čl. 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Ne zaboravimo, ovaj pakt je sastavni dio Ustava BiH", naveo je Bećirović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Danas smo, kaže, još odlučniji da zaustavimo nove predloge koji bi se mogli pojaviti po istoj matrici starih etničkih podjela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana