Čović: Sutra počinju pregovori o formiranju vlasti

Srna
Foto: Kliks

MOSTAR- HDZ BiH sutra počinje pregovore o formiranju vlasti, a prvi sastanak je sa strankama takozvane osmorke, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Stranke "osmorke" čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH.

Sastanak će biti održan u 11.00 časova u sjedištu HDZ-u u Mostaru.

On je najavio da je za ponedjeljak, 14. novembar, u Mostaru planiran sastanak sa delegacijom SNSD-a.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao novinarima da im je želja da razgovori o formiranju vlasti budu završni za dvije sedmice, a da vlast na svim nivoima bude formirana do kraja godine i da se do tada usvoje i budžeti za narednu godinu.

On očekuje da će do kraja novembra ili početkom decembra biti konstituisana zakonodavna vlast u kantonalnim skupštinama, odnosno parlamentima na nivou Federacije BiH i BiH.

"Mi razgovaramo sa onima sa kojima se mogu napraviti legitimne većine", rekao je Čović.

On je dodao da će se prvo utvrditi da li postoji parlamentarna većina, a potom će, eventualno, uslijediti pravljenje koalicije.

"Ako imamo zajednički program, onda to jeste koalicija. Posljednje četiri godine sam govorio da nemamo koaliciju i da je to partnerstvo, uostalom kakva je koalicija ako Savjet ministara ne zasjeda. Ovaj put je želja da se napravi snažno partnerstvo na programskoj osnovi koja će biti primarno evroatlantski paket, pravna država i ekonomsko-socijalni paket", naveo je Čović.

Čović je ponovio da očekuje da će predsjedavajući Savjeta ministara biti iz reda HDZ-a BiH.

On je naglasio da o resorima nije razgovarano.

"Postoji jedan standard ponašanja koji nigdje nije zapisan kada je u pitanju Savjet ministara, a tako je bilo šest-sedam puta, ako je Hrvat predsjedavajući, onda Bošnjaci biraju resor, pa Srbi i onda se to rotira", objasnio je Čović.

On je dodao da će žene biti ravnopravno zastupljene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Čović je istakao da je drugi kriterijum podmlađivanje stranke.

"To ne znači samo mladost, već želimo rasteretiti ciklus od posljednjih osam godina. Zajednički je stav da treba pronaći osobe koje mogu iznijeti ovaj program", kaže Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da neće biti moguće popuniti klubove naroda Srba i ostalih u Domu naroda Federacije BiH, te da će Centralna izborna komisija BiH morati iznaći neko rješenje za taj problem.

On je pozdravio produženje Misije Eufora u BiH, a komentarišući eventualni ulazak hrvatskih vojnika u ovu misiju rekao je da "ne postoji razlog da predstavnici bilo koje vojne strukture NATO-a ne budu učesnici", te da BiH to ne bi trebala uslovljavati s obzirom na to da i sama učestvuje u misijama širom svijeta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana