Čović: Siguran u pozitivan odgovor o evropskom putu BiH

Srna
Čović: Siguran u pozitivan odgovor o evropskom putu BiH

BEČ- Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je na Diplomatskoj akademiji u Beču da je siguran u pozitivan odgovor kada je riječ o evropskom putu BiH.

Čović je zahvalio svima koji su učestvovali u usvajanju svih zakonskih rješenja potrebnih za ispunjavanje uslova za dobijanje pregovaračkog statusa.

"Moramo pripremiti BiH za proces koji se odnosi na parlamentarnu demokratiju", rekao je Čović tokom obraćanja na panel-diskusiji na visokom nivou o budućnosti BiH u kontekstu njenog evropskog puta.

On je podsjetio da je bošnjački narod četiri puta iskoristio da bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, istakavši da je to najveće iskušenje BiH kada je riječ o EU i položaju sva tri konstitutivna naroda.

"Hrvatski narod je zakinut da ima svoje predstavnike u diplomatskoj mreži. Sa druge strane, Ustav precizno definiše monetarnu ulogu Predsjedništva. Jednako tako hrvatski narod je 16 godina zakinut za ta imenovanja", ukazao je Čović i dodao da se to može korigovati izmjenama Izbornog zakona.

Vjerujem da stranci vode političke procese u BiH

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je na Diplomatskoj akademiji u Beču kako vjeruje da stranci vode političke procese u BiH i da na to ne treba zatvoriti oči.

"Nije problem kada nam to daje vjetar u leđa nego kada se želi napraviti jedna potpuno nova BiH. Bogatstvo BiH je da se zaštiti njena konstitutivnost i konstitutivnost tri naroda", ocijenio je Čović na panel-diskusiji.

Panel-diskusija je zatvorena nakon pitanja iz publike. Diplomatsku akademiju organizovala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosFeri u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana