Čović sa delegacijom hrvatske Vlade o unapređenju graničnih prelaza

Srna
Čović sa delegacijom hrvatske Vlade o unapređenju graničnih prelaza

NEUM - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović razgovarao je danas sa delegacijom Vlade Hrvatske o graničnim prelazima u Neumu i njihovom unapređenju.

Čović je nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem i ministrom finansija Marko Primorcem, rekao novinarima da je sastanak organizovan zbog rješavanja administrativnih problema kada je u pitanju prolazak kroz Neum.


"Tokom godine imamo više susreta na nivou pojedinih resornih ministarstava iz Hrvatske i nas u BiH kako bismo određene probleme riješili kada se pojave. Pelješki most je već godinu dana u funkciji i sada želimo riješiti sve probleme ako ih uopšte ima, kada je u pitanju prolazak kroz Neum i onaj turistički aspekt, da nema nikakvog opterećenja", rekao je Čović.

On je dodao da će ova saradnja biti nastavljena i kroz druge resore.

Božinović je nakon sastanka poručio da će Zagreb nastojati da ubrza prelaz granice između Hrvatske i BiH u tom dijelu, te da je cilj obezbjeđenje uspješne turističke sezone na području tog jedinog pomorskog grada u BiH.

"Nakon što je Hrvatska 1. januara ušla u Šengenski prostor, stroži je režim na njenim granicama, ujedno i spoljnim granicama EU. Sastanak je organizovan na početku turističke sezone, mi smo došli da se informišemo o tome postoje li kakvi problemi kada govorimo o transportu ljudi i robe jer želimo biti maksimalno ekspeditivni", naveo je Božinović.

Primorac je rekao da je danas razgovarano i o mogućnostima unapređenja odnosa dvije zemlje, posebno u pogledu ministarstava finansija, odnosno carinske uprave, prenose federalni mediji.

"Razgovarali smo o mogućnostima unapređenja operativno-tehničkih postupanja s ciljem osiguranja maksimalnog protoka transporta na graničnim prelazima i mislim da je to posebno važno za sve one koji se bave turizmom na ovom području. Razgovarali smo i o mogućnostima olakšanja, odnosno unapređenja poslovanja preduzetnika na ovom području, posebno onih koji podliježu određenim carinskim procedurama kada žele izvoziti određenu robu na područje Hrvatske", rekao je Primorac.

Sastanku su prisustvovali i direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula i načelnik opštine Neum Dragan Jurković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana