Čović: Otvoreno novo poglavlje za BiH i njene narode

Srna
Čović: Otvoreno novo poglavlje za BiH i njene narode

Sarajevo - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je na plenarnoj sjednici Kongresa Evrpske narodne partije u Madridu da je protekla godina otvorila novo poglavlje za BiH i njene narode.

Čović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da su se evropske integracije BiH, u okviru obnovljene inicijative EU, počele kretati u pravom smjeru, a naredni važan korak je podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo u EU.


On je istakao da postoji snažna volja za rješavanje pitanja koja će omogućiti otvaranje akcionog plana za članstvo u NATO savezu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da su izmjena Izbornog zakona, provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", te Ustav BiH neizostavna pitanja od strukturne važnosti za BiH.

On je napomenuo da je trajno obezbjeđenje ravnopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda jedini put prema stabilnoj i evropskoj BiH.

Čović je učestvovao u Madridu na dvodnevnom Statutarnom kongresu Evropske narodne stranke, čija je osnovna tema bila "Vrijednosti Evropske narodne partije i spoljna politika EU".

Osim toga razgovarano je o prioritetnim izazovima, poput migrantske krize, a delegati Kongresa birali su novo predsjedništvo Evropske narodne stranke.

U okviru Kongresa, predsjedavajući Predsjedništva BiH susreo se i sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, te predstavnicima Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana