Čović najavio sastanak sa liderima SNSD-a i Trojke: Šta je na dnevnom redu?

Srna
Čović najavio sastanak sa liderima SNSD-a i Trojke: Šta je na dnevnom redu?

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za narednu sedmicu sastanak lidera stranaka koje čine većinu na nivou BiH kako bi stvorili ambijent za politički dogovor za reforme potrebne za konačno otvaranje pregovora za članstvo BiH U EU.

Čović je rekao da je predizborna kampanja uzela danak, te da bi na sastanku trebalo stvoriti pozitivan ambijent da se stvari pokrenu.

"Taj pozitivan učinak nam je potreban da bismo uspjeli dobiti pozitivan izvješaj Evropske komisije. Sve ćemo bazirati na tome i nadam se da ćemo pronaći datum kada možemo svi zajedno sjesti, vjerovatno u Sarajevu, i napraviti plan da Savjet ministara može donijeti odluke koje su nam potrebne za takav iskorak", izjavio je Čović za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, time bi bili ohrabreni oni koji pišu izvještaje o BiH, s obzirom na to da završavaju mandat za nekih mjesec i po, a onda dolaze novi ljudi.

On smatra da bi dodatnim iskorakom partneri u Evropskoj komisiji bili uvjereni u vjerodostojnost vlasti u BiH, očekujući pozitivne vijesti sa sastanka koalicije, čime bi se dala argumentacija predsjedavajućoj Savjeta ministara, koja uskoro putuje u Brisel.

Čović smatra da Brisel ne gubi strpljenje za BiH, ističući da je izboreno mjesto za stolom, a ne u ladicama kako je nekad bilo.

Kada je riječ o NATO članstvu, Čović je rekao da je optimista, navodeći da evropatlanski put BiH nema alternativu.

"Mislim da oni idu paralelno. Možda se drugačije gleda na NATO, jer posebno Republika Srpska vrlo otvoreno govori da ne želi članstvo. Bitno nam je da NATO ima svoje snage unutar institucija BiH, u zajedništvu s nama djeluje, tako da smo napravili ogroman iskorak priključenjem institucijama NATO-a", rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana