Ćosić: Zabrana protesta je pokazatelj odnosa Sarajeva prema svemu iz Srpske

Srna
Ćosić: Zabrana protesta je pokazatelj odnosa Sarajeva prema svemu iz Srpske

ISTOČNO SARAJEVO - Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da zabrani mirne i dostojanstvene proteste ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu pokazatelj odnosa Sarajeva prema onome što dolazi iz Republike Srpske.

- Nisu mogle vlasti Kantona Sarajevo, pogotovo imajući u vidu bošnjačku politiku prema Sudu i Tužilaštvu BiH, ni na koji način dozvoliti mirno okupljanje građana iz Republike Srpske, iako je to najdemokratskiji način izražavanja volje - rekao je Ćosić.

On je naglasio da je jasno da politika, koja je spuštena na MUP Kantona Sarajevo, nije smjela da dozvoli skup na kojem bi se iskazalo mišljenje o postupcima Suda i Tužilaštva BiH.

Ćosić je istakao da su u Sarajevu znali da bi se sigurno okupilo između 6.000 i 8.000 građana iz Republike Srpske koji bi pokazali šta misle o onome šta se radi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, odnosno instituciji predsjednika Republike i direktora “Službenog glasnika Srpske”.

- Jasno je da takva slika nije smjela da ode u javnost, jer znamo da još ima slobodnomislećih ljudi u ovoj zemlji koji bi rekli - nemoguće je da imamo Sud i Tužilaštvo protiv kojeg je narod, a ovdje je jasno kao dan šta bi narod iz Republike Srpske rekao, osjetivši da su mu ugrožena prava kroz ugrožavanje institucija Republike Srpske”, istakao je Ćosić.

On je rekao da je kao predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske podnosio zahtjev za slobodan protest političara iz Republike Srpske pred OHR-om zbog odluka Kristijana Šmita, da mu nikada nije odgovoreno, ali nije htio da to populistički prikazuje.

On se zapitao da li postoji igdje ijedan skup u Republici Srpskoj da ga je MUP Srpske zabranio, a organizovan je od predstavnika nevladinih organizaciji ili onih koji predstavljaju bošnjačke politike.

Ćosić je rekao da se nije desilo da se zabrani takav skup u Prijedoru, Višegradu, “ne daj Bože” Srebrenici, te da je MUP Srpske uvijek odgovorio zadatku.

On je podsjetio da se, kada se ide na obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, blokira pola grada, što je pokazatelj odnosa politike i naroda prema Srbima, iako dolaze samo na mjesto stradanja.

Sarajevska policija zabranila je održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana