Ćosić: Potreban zakon o finansiranju lokalnih samouprava

Srna
Ćosić: Potreban zakon o finansiranju lokalnih samouprava

BANjALUKA - Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je danas da ova asocijacija već duže pokušava ukazati na potrebu postepenog mijenjanja sistema finansiranja jedinica lokalne samouprave u Srpskoj, gdje bi kao moguće najbolje rješenje bilo donošenje zakona o njihovom finansiranju.

"Taj zakon bio bi derivat postojećem Zakonu o budžetskom sistemu Srpske koji definiše modele i način finansiranja jedinica lokalne uprave i samouprave", rekao je Ćosić novinarima u Banjaluci tokom panel-diskusije o temi usklađenosti finansiranja lokalne samouprave u Republici Srpskoj sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

On je naglasio da je neophodno da se u sistem finansiranja lokalne samouprave moraju uvesti odrećene stvari koje se tiču koeficijenata od PDV-a, poreza na dohodak, poreza na dobit, naknada za koncesije, naknada za registraciju vozila.

"Sadašnje finansijsko opterećenje postaje neizdrživo, jer rastu potrebe za finansiranjem na lokalnom nivou, dok su s druge strane prihodi isti ili su, kao u nekim lokalnim zajednicama, umanjeni", naveo je Ćosić.

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Nevenko Vranješ rekao je da je analizom usklađenosti principa Evropske povelje o lokalnoj samoupravi vidljivo da je u Srpskoj stanje dobro.

"Postoji još detalja koje treba redefinisati o pitanju lokalnih finansija, to jest, održivosti izvora finansija, njihove raznolikosti i raspodjele. Po mišljenju lokalnih zajednica, viši nivoi vlasti zahvataju veći iznos prihoda, gdje lokalni nivo ostaje uskraćen za određene prihode koji se ubiru na lokalu", naveo je Vranješ.

On je naveo da je analizom utvrđeno da nije dobro postojeće rješenje koje predviđa da je granica dugoročnog zaduživanja za lokalne samouprave linearna za sve opštine i gradove, jer neki imaju veće, a neki manje kapacitete za zaduživanje.

Vranješ je dodao da je od 64 lokalne zajednice u Srpskoj 35 u kategoriji nerazvijenih i izrazito nerazvijenih za koje je potrebno nalaziti nove izvore finansiranja kako bi došle u povoljniju situaciju.

Pomoćnik ministra za lokalnu samoupravu Republike Srpske Đorđe Papak rekao je da u Strategiji razvoja lokalne samouprave postoji niz strateških prioriteta i mjera s ciljem poboljšanja finansiranja lokalnih samouprava i da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, zajedno sa svojim strateškim partnerima, u procesu sprovođenja tih prioriteta i mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana