Ćosić: Ono što radi američka ambasada prelazi granice razumnog

Srna
Ćosić: Ono što radi američka ambasada prelazi granice razumnog

ISTOČNO SARAJEVO - Ono što svakodnevno rade predstavnici američke Ambasade u BiH, sada i u domenu koji se zove destimulisanje investitora, prelazi svaku mjeru i sve granice racionalnog i razumnog ponašanja, izjavio je Srni predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić.

On je istakao da je Republika Srpska potpuno sigurno okruženje za investicije koje ima jasno uređen pravni sistem i sve zakone koji regulišu poresku politiku, podsticajnu politiku, poslovno okruženje i poslovanje privrednih subjekata.

Prema njegovim riječima, zakonodavne procedure koje regulišu ponašanje privrednih subjekata na tržištu su potpuno uređene, otvorne i potpuno sigurne.

"Do sada se nije desilo da je u Republici Srpskoj ijedna kako domaća, tako i strana investicija uništena zbog nerada institucija Srpske. Ako neke investicije nisu uspjele, onda je to bio rezultat loše poslovne ideje i zbog toga što su sami investitori donosili odluku", naveo je Ćosić.

Pozvati investitora da budu oprezni pri ulaganju u Republiku Srpsku, ocijenio je Ćosić, je ustvari poruka investitorima da ne ulažu sredstva u Srpsku, a to dovoljno govori o njihovim namjerama prema Republici Srpskoj.

"To je pokušaj otežavanja poslovnog ambijenta s ciljem minimiziranja poslovanja privrednih subjekata u Republici Srpskoj bilo domaćih, bilo stranih. To je potpuno destimulišuće", ocijenio je on.

Ćosić je ukazao da ne postoji u svijetu primjer da se neko na takav način ponašao prema poslovnom okruženju.

"Samo donedavno smo imali mnogo projekata tih istih Amerikanaca koji su išli u pravcu unapređenja poslovnog okruženja. Sjećam se projekta koji se zove `giljotina propisa` i bio je podstaknut od nekih projekata koji su imali veze sa američkim USAID-om", reako je Ćosić.

A sada, dodao je on, rade sasvim suprotno iz samo jednog razloga - da otežaju poziciju Republike Srpske i naravno, prioritetno, da se svete legalno izabranoj vlasti u Republici Srpskoj.

"Čovjek koji posmatra to kao aktivan učesnik privrednog i svakog drugog oblika života u Republici Srpskoj može reći da je ovaj narod izdržao razne zulume od turskih, austro-ugarskih, njemačkih, pa će izdržati i ovaj nesretni zulum zvani saopštenja i pokušaj da se vrši pritisak na Republiku Srpsku", naglasio je Ćosić.

On poručio da je srpski narod u prošlosti izdržao mnogo teže stvari, pa će bez problema izdržati i zulum koji sprovode pojedinci iz američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD u BiH su u najnovojoj objavi na "Iksu" naveli da potencijalni investitori žele da znaju gdje odlazi novac kada planiraju ulaganje i uputili poziv za sprovođenje rigorozne dubinske analize prije ulaganja u BiH, a posebno u Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana