Ćosić: Borci VRS zaslužuju da imaju spomen-obilježje iza kojeg će stati cijela Republika

GS
Ćosić: Borci VRS zaslužuju da imaju spomen-obilježje iza kojeg će stati cijela Republika

ISTOČNO SARAJEVO - Grad Istočno Sarajevo je spreman da pruži svoj maksimalan doprinos u rješavanju pitanja centralnog spomen-obilježja, jer poginuli borci Vojske Republike Srpske zaslužuju da imaju spomen-obilježje iza kojeg će stati cijela Republika i gdje će im zasluženu počast odavati sadašnje i buduće generacije stanovnika Republike Srpske koji, zbog njihove žrtve, mogu da žive u slobodi, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

- Budući da se u javnosti Republike Srpske povela rasprava o izgradnji centralnog spomen- obilježja posvećenog poginulim borcima Vojske Republike Srpske, želimo da ovim putem iznesemo svoj stav kao predstavnici i stanovnici Istočnog Sarajeva, grada u kojem je nastala Republika Srpska, grada sa čijeg je područja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo 4.211 boraca Vojske Republike Srpske i 2.967 civila, grada koji je herojskom borbom uspio da odbije čak 35 neprijatelskih ofanziva od 1992. do kraja 1995. godine - rekao je Ćosić, prenosi RTRS.

Smatra da izgradnja centralnog spomen-obilježja posvećenog svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske ne smije da bude pitanje kojim se bavi mala grupa ljudi, nego da je toj temi potrebno pristupiti sveobuhvatnije.

- Ukoliko Grad Banjaluka želi da izgradi spomen-obiležje poginulim borcima sa svog područja, u dogovoru sa lokalnim boračkim organizacijama, mi to apsolutno podržavamo, ali izgradnji spomen-obilježja koje će imati republički karakter mora se pristupiti na drugačiji način - kaže Ćosić.

Navodi da su se pripadnici Vojske Republike Srpske su borili i ginuli u svim dijelovima Republike Srpske i zbog toga je izgradnja centralnog spomen-obilježja važno pitanje o kojem treba da odluči širi krug i ljudi i institucija.

- Tu, prije svega, mislimo na sve lokalne zajednice, boračke organizacije, ljude iz struke uz obaveznu depolitizaciju ove teme i bez prisustva javnosti. Odluka o tome treba da bude zajednička i rezultat dogovora svih strana, kako po realizaciji ove ideje i projekta ne bismo došli u situaciju nezadovoljstva sa bilo koje strane - poručio je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana