Ćirilicu u FBiH uče uz pomoć Beograda

Marijana Miljić Bjelovuk
Ćirilicu u FBiH uče uz pomoć Beograda

BANjALUKA - Izučavanje srpskog jezika i ćirličnog pisma za mališane srpske nacionalosti u FBiH predstavlja ništa drugo do apstraktan pojam. Tračak nade da bi se to moglo promijeniti ulio je Beograd koji je spreman da pomogne malobrojne đake u Posavskom kantonu da ovog ljeta uče o ljepotama maternjeg jezika.

Iako u Ustavu FBiH, ali i u najvišem pravnom aktu Posavskog kantona stoji obaveza izučavanja srpskog jezika za mališane srpske nacionalnosti u tamošnjim školama, kao i poslije rata, tako i danas, skoro 30 godina od primirja, ništa se nije promijenilo. Jednostavno, tamo djeci srpske nacionalnosti nije dozvoljeno da dobiju grupu nacionalnih predmeta, čime im je, jednostavno rečeno, zabranjeno da uče srpski jezik i istoriju.

- Naša djeca u FBiH ne znaju čak ni azbuku. U školi ne uče o srpskom jeziku, jedino to mogu kod kuće sa roditeljima ili u druženju sa drugarima iz Republike Srpske. Nije im dozvoljeno izučavanje srpskog jezika kroz regularnu školu, odnosno redovan nastavni program iako je ustavima BiH, FBiH, Posavskog kantona, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom rečeno da su Srbi konstitutivni narod. Ta priča, koja je aktuelna od završetka rata, nažalost, i danas traje - kazao je “Glasu” predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” iz Odžaka Damir Ivetić.

Iako je i sam Ombudsman za ljudska prava BiH, navodi on, potvrdio kršenje ljudskih prava onemogućavanjem mališanima da izučavaju srpski jezik, vlasti u Posavskom kantonu ostale su gluve i nijeme na sve utvrđene propuste i izrečene preporuke.

Jedna od tema Svesrpskog sabora, koji je početkom prošlog mjeseca održan u Beogradu, bili su upravo i problemi sa kojima se suočavaju Srbi u FBiH, a akcenat je stavljen i na izučavanje srpskog jezika.

 - Rezultat Svesrpskog sabora je i implementacija projekta odobrenog od strane Vlade Srbije. Tako će Ministarstvo bez portfelja, zaduženo za saradnju sa dijasporom, a na čijem je čelu Đorđe Miličević, prvi put pomoći projekat promocije srpskog jezika i jačanje kapaciteta dopunskih škola. Taj projekat biće realizovan prvi put nakon završetka rata, a nosilac svih aktivnosti je Udruženje “Posavina” - poručio je Ivetić.

Naglasio je da će uz pomoć Beograda angažovati vannastavno osoblje sa teritorije Srpske koje će za vrijeme školskog raspusta održavati nastavu o srpskom jeziku.

- Kroz dopunsku nastavu od 30 do 40 djece učiće o ćirilici. Nisu to djeca nižih razreda, već se radi o učenicima koji pohađaju sedmi i osmi razred osnovnih škola. Nabavićemo im i određene udžbenike iz kojih će učiti, ali i osnovni školski pribor. Bez srpskog jezika smo niko i ništa, a to je cilj FBiH - naveo je Ivetić. 

Naglasio je da će pomenuti projekat kojem je Beograd dao zeleno svjetlo  uveliko pomoći djeci koja se odluče da svoje obrazovanje nastave u Srbiji ili u Republici Srpskoj.

- U prethodnom periodu uvidjeli smo veliki hendikep za ove školarce jer nisu imali priliku da uče srpski jezik i pismo. To počinjemo da mijenjamo - zaključio je Ivetić.

Zahvalnost

Damir Ivetić naveo je da je najnovija pomoć iz Beograda još jedan dokaz da je Srbija kao matica svih Srba, gdje god oni živjeli i radili, uvijek spremna da zaštiti svoj narod, ali i da velikodušno pomogne u očuvanju identiteta i kulture.

- Zahvaljujem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i ministru Đorđu Miličeviću koji su omogućili i dali nam povjerenje da učimo naše osnovce srpskom jeziku - poručio je Ivetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana