Čin hrabrosti i časti: Danas obilježavanje operacije „Halijard“

GS
Čin hrabrosti i časti: Danas obilježavanje operacije „Halijard“

DOBOJ - Istorijski događaj od republičkog značaja - operacija "Halijard - vazdušni most", biće obilježen danas u Boljaniću kod Doboja.

"Halijard" je bila najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

Obilježavanju u Doboju prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ministar rada i boračko-invalidske Danijel Egić podsjetio je ,da je u operaciji "Halijard" spaseno više od 500 savezničkih pilota, najviše američkih, koje su oborile njemačke snage nad bivšom Jugoslavijom, javlja RTRS.

Operacija „Vazdušni most“, u SAD poznata kao operacija „Halijard“ (engl. Operation Halyard), najveća je akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu, izvedena na teritoriji Srbije. Spasavanje je realizovano u saradnji avijacije SAD i Jugoslovenske vojske u otadžbini pod vođstvom generala Dragoljuba Mihailovića, pri čemu je evakuisano više od 500 savezničkih pilota.

Najveći broj njih evakuisan je sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine.

Operacija „Halijard“ je dio šire spasilačke akcije u kojoj je, na osnovu naređenja generala Ajre Ikera, Jedinica za spasavanje vazduhoplovnih posada evakuisala ukupno 5.700 američkih pilota, od kojih je 2.350 evakuisano iz Jugoslavije. Značajan doprinos u ovoj akciji dali su četnici, sa čije teritorije je evakuisano 1.532 vazduhoplovaca, dok je 818 pilota spaseno sa partizanske teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana