Cilj - kandidatura BiH za EU do sredine 2019.

Srna
Cilj - kandidatura BiH za EU do sredine 2019.

Sarajevo - Članovi delegacije Evropskog parlamenta su, na sastanku sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, pozvali vodeće političare u BiH da ulože napore da bi zemlja dobila status kandidata za članstvo u EU do kraja juna iduće godine, odnosno u ovom sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Član delegacije i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda upoznao je članove kolegijuma oba doma parlamenta BiH da je juče predstavio nacrt najnovijeg izvještaja za BiH u kojem ima pozitivnih elemenata, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Preda je izrazio nadu da će BiH naredne godine dobiti kandidatski status, te upozorio da još nije formiran parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kao zajedničko tijelo Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta propisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski parlamentarci, koje je predvodio potpredsjednik Grupe poslanika Evropske narodne partije Andrej Kovačev, izrazili su nadu da opšti izbori u BiH, kao i proces formiranja vlasti neće znatno uticati na proces evropskih integracija BiH.

Delegacija evropskih parlamentaraca je, osudivši svaki akt nasilja nad novinarima, sugerisala da ključne političke partije u BiH uoči opštih izbora postignu sporazum o zaštiti novinara i slobode govora i medijskog izvještavanja.

Članovi rukovodstva oba doma parlamenta BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i njegova dva zamjenika Bariša Čolak i Ognjen Tadić, ukazali su da je proces evropskih integracija ključan za postizanje političke stabilnosti u BiH, od čega, kako su istakli, zavisi i stabilnost zapadnog Balkana, kao i EU.

Naglašeno je da BiH što prije treba dobiti kandidatski status i sustići susjedne zemlje u regionu koje su otvorile veliki dio poglavlja u pregovorima sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana