Cikotić: Trend smanjenja broja migranata u BiH

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- U BiH se u posljednje vrijeme bilježi trend smanjenja broja migranata i trenutno ih je u prihvatnim centrima oko 2.600, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, koji u Skoplju učestvuje na ministarskoj konferenciji posvećenoj upravljanju migracijama na Balkanu.

Cikotić je predstavio trenutnu migracijsku situaciju u BiH, naglasivši da nadležne institucije BiH uspješno upravljaju ovim procesom, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

On je naglasio da je za efikasnije upravljanje migrantskim tokovima neophodno jačanje regionalne i međunarodne saradnje, pojačan nadzor granice, te saradnja sa međunarodnim partnerima i civilnim društvom.

Cikotić je ukazao na potrebu unapređenja komunikacije sa zemljama porijekla i tranzita, kako bi se podržao dobrovoljni i prisilni povratak.

U saopštenju se navodi da je na ministarskoj konferenciji razgovarano o ključnim izazovima u ovoj oblasti, prvenstveno o zajedničkom odgovoru na krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima, zaštitu žrtava, povratku migranata i saradnji zemalja Balkana u ovoj oblasti.

U okviru konferencije Cikotić se sastao i sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ Antoniom Vitorinom. Tema sastanka bila je buduća saradnja Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i IOM-a, te nastavak partnerstva u upravljanju migracijama.

Cikotić je održao sastanak i sa predstavnikom Zajedničke platforme za koordinaciju mjera Sanjom Selak-Ostojić o saradnji BiH i te platforme, posebno u organizaciji povrataka ilegalnih migranata u zemlje porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana