CIK predstavio opremu za pilot-projekat za 165 biračkih mjesta

Srna
CIK predstavio opremu za pilot-projekat za 165 biračkih mjesta

SARAJEVO - U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH danas je predstavljena oprema za pilot-projekat zasnovan na Strategiji unapređenja transparentnosti, integriteta i efikasnosti izbornog procesa u BiH, koji će biti realizovan na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je oprema zvanično preuzeta i da je nabavljena za potrebe pilot projekta za identifikaciju birača i transmisiju rezultata, koji se realizuje uz podršku Delegacije EU u BiH.

-Nabavljeno je 175 laptopa, 175 uređaja za elektronsku identifikaciju putem otiska prsta, kao i 175 čitača ličnih dokumenata - rekla je Hadžiabdićeva na prezentaciji u Centru za edukaciju CIK-a.

Hadžiabdićeva je istakla da će pilot-projekat biti sproveden na 165 biračkih mjesta u 10 izbornih jedinca Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Sanski Most, Zvornik i Šamac.

-CIK BiH će Parlamentarnoj skupštini BiH podnositi periodične izvještaje o procedurama i preduzetim mjerama o sprovođenju pilot projekta, a naš prvi izvještaj biće upućen krajem jula i očekujemo da će svi neophodni preduslovi biti obezbijeđeni do dana izbora - rekla je Hadžiabdićeva.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da je izborni proces okosnica demokratije i da EU ni na koji način ne osporava suštinski dio izmjena i dopuna Izbornog zakona i da bi dobro bilo da domaći političari uđu u donošenje samostalnog rješenja.

On je dodao da se nada da će i ovi pilot-projekti doprinijeti poboljšanju izbornog procesa.

Naveo je da ovaj pilot projekat obuhvata područja iz cijele BiH, da je riječ o doniranoj dobro poznatoj opremi koja se koristi u različitim dijelovima svijeta, te da se nada da će rezultat ovog pilot projekta biti dobra osnova za opšte izbore 2026. godine.

-EU će i dalje podržavati projekte i putem naših pretpristupnih fondova obezbijeđeno je oko dva miliona evra dodatne podrške za CIK-u - napomenuo je Satler.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almir Badnjević rekao je da se nada da će ovaj pilot-projekat biti uspješno završen.

 

-Ukupan projekat koji finansira EU vrijedan je 600.000 evra - rekao je Badnjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana