CIK potvrdio rezultate izbora

Vedrana Kulaga Simić
CIK potvrdio rezultate izbora

SARAJEVO - Centralna izborna komisije (CIK) BiH potvrdila je na današnjoj sjednici rezultate Opštih izbora u BiH za sve nivoe, nakon čega počinju teći zakonom propisani rokovi za uspostavljanje vlasti.

CIK je potvrdio rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i svih deset kantona u FBiH.

Prethodno su se stekli uslovi za to jer je  Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske kojom su tražili poništavanje izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

-Sve žalbe koje su podnesene Sudu BiH su odbijene ili odbačene - rekao je šef sektora za pravne poslove CIK-a Mišo Krstović.

Odluka o potvrđivanju rezultata donijeta je jednoglasno. I član CIK-a Vanja Bjelica Prutina, koja je ranije, jedina bila protiv utvrđivanja rezultata izbora podržala je odluku o rezultatima izbora.

Prema potvrđenim rezultatima, predsjednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsjednici Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.

Srpski član Predsjedništva u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović, a hrvatski Željko Komšić.

SNSD je apsolutni pobjednik izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dok po broju osvojenih mandata slijede SDS i PDP.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slijede ga SDS i PDP, dok je u F BiH najviše poslaničkih mjesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP.

SDA i HDZ pobjednici su izbora za Parlament FBiH i kantonalne skupštine.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana