CIK BiH: Usvojen izvještaj o posmatranju opštih izbora 2022, izbore za kantone održati posebno

Srna
CIK BiH: Usvojen izvještaj o posmatranju opštih izbora 2022, izbore za kantone održati posebno

SARAJEVO - Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope usvojio je izvještaj misije u kojoj je učestvovala delegacija od 15 članova koja je posmatrala opšte izbore u BiH održane 2. oktobra prošle godine.

Na dan izbora, devet timova sa 19 posmatrača Kongresa posjetilo je oko 125 biračkih mjesta kako bi posmatrali izborne procedure - od otvaranja biračkih mjesta do brojanja glasačkih listića, saopšteno je danas iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

"Izbori su uopšteno bili mirni i dobro organizovani, te u skladu sa odgovarajućim odredbama na većini posjećenih biračkih mjesta", istakao je izvjestilac Britanac Stjuart Dikson.

On je pozdravio brojna praktična poboljšanja koja je provela izborna administracija kako bi se smanjila mogućnost izborne prevare.

Međutim, izvještaj Kongresa je identifikovao neke oblasti u kojima još ima prostora za napredak, posebno u pogledu medija, ravnopravnog učešća žena u političkom životu i nedostatka transparentnosti i nadzora nad finansiranjem kampanja političkih stranaka, navodi se u saopštenju.

Kongres je pozvao vlasti da poboljšaju dostupnost biračkih mjesta i da preispitaju proceduru za pomoć pri glasanju.

Navedeno je da je Dikson još jednom ponovio preporuku Kongresa da se izbori za kantonalne skupštine organizuju odvojeno od opštih izbora kako bi se izbjeglo da regionalna pitanja budu zasjenjena pitanjima na nivou BiH.

"Povjerenje, interes i volja za bavljenjem kantonalnom politikom vratiće se jedino predlaganjem jasnih političkih alternativa i programa građanima BiH", zaključio je Dikson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana