Cicović: "Dani Srpske u Srbiji" doprinijeli odličnim odnosima

Srna
Cicović: "Dani Srpske u Srbiji" doprinijeli odličnim odnosima

BEOGRAD - Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je za Srnu da je protekla tradicionalna manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" dala odgovarajući doprinos ukupnosti odličnih odnosa Republike Srpske i Srbije, a dogovoreni su i konkretni vidovi saradnje.

On je naveo da Predstavništvo ovom manifestacijom, održanom u 12 gradova, Srbiji predstavlja Republiku Srpsku kroz programe iz kulture i umjetnosti, uz direktne poslovne kontakte i dogovore privrednika Srbije i Srpske, kao i susrete zbratimljenih gradova sa dvije strane Drine.

Manifestacija je održana u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Požarevcu, Nišu, Novom Sadu, Vranju, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Somboru i Zrenjaninu.

Cicović je naveo da je ovo, 12. izdanje ove manifestacije, kao i sve prethodne, organizovano uz pomoć Vlade Republike Srpske, u cilju što neposrednije saradnje institucija kulture i umjetnosti kroz programe koji izražavaju snažno opredjeljenje za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, srpskog jezika i ćiriličkog pisma, pravoslavne vjere, kulture i tradicije.

-Glavna poruka ovogodišnje manifestacije bila je da jedinstvo i sabornost srpskom narodu nikad nisu bili potrebniji nego sada. I kao što je lijepo to što je 16 programa bilo iz svih krajeva Republike Srpske, tako je lijepo i to što su izvedeni u 12 gradova Srbije, od Subotice do Vranja - rekao je Cicović.

Svi programi su, ocijenio je Cicović, odlično primljeni kod publike i u institucijama kulture u Srbiji.

-U razgovorima delegacija gradova i opština Srpske i Srbije imali smo zaista vrijedne i konkretne vidove saradnje i dogovore za ubuduće - istakao je Cicović.

U međusobnim razgovorima između rukovodstva gradova domaćina i predstavnika gradova iz Republike Srpske, Predstavništva i Vlade Republike Srpske naglašena je potreba sabornosti i međusobne podrške srpskog naroda sa obje strane Drine sa akcentom na očuvanje njegovog identiteta, jezika, pisma, tradicije i običaja.

Cicović je rekao da je u svim gradovima istaknuta potreba za učvršćivanjem i proširenjem saradnje u oblasti privrede, kulture, umjetnosti i svim drugim oblastima, sa akcentom na podsticanje saradnje između mladih iz Republike Srpske i Srbije i to u svim oblastima od kulture do povezivanja mladih privrednika.

-Najizrazitija i ovom vremenu, rekao bih, najpotrebnija je inicijativa iz razgovora u Kruševcu, a moram priznati da se sa jednakim žarom slično govorilo i u drugim mjestima Srbije, da se organizuju tematski skupovi po gradovima Srpske i Srbije na kojem bi učestvovali mladi stručnjaci iz Republike Srpske i iz Srbije koji bi razgovarali o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, imajući u vidu da je to izuzetno važan dio kulturnog nasljeđa i ključni element identiteta svakog naroda, pa i našeg - naglasio je on.

Prema njegovim riječima, u saradnji institucija kulture najavljena je predstava u koprodukciji bijeljinskog i kruševačkog pozorišta, zatim saradnja somborske galerije "Milan Konjović" sa galerijama u Republici Srpskoj, a galerija "Sreten Stojanović" iz Prijedora sa Galerijom legata "Nikola Koka Janković" iz Kragujevca.

Uspostavlja se, kaže on i saradnja galerije "Milena Pavlović Barili" iz Požarevca i Muzeja Hercegovine iz Trebinja, kao i kulturno-umjetničkih društava ova dva grada, a nastaviće i saradnju svojih pozorišta.

-Već postoji odlična saradnja između biblioteke iz Kraljeva i Narodne univerzitetske biblioteke u Banjaluci, kao i saradnja Narodnog muzeja u Kraljevu i Muzeja Hercegovine u Trebinju - rekao je Cicović.

Napomenuo je da je, uz kulturno-umjetničke programe i susrete zbratimljenih gradova sa dvije strane Drine, održan izuzetno uspješan susret privrednika Republike Srpske i Srbije.

-Održan je i Poslovni forum u Novom Sadu u Privrednoj komori Vojvodine uz podršku Privredne komore Republike Srpske koji je ukazao na suštinu međusobnih odnosa i pravce kojima privrede Srbije i Srpske treba da idu kako bi međusobnu saradnju podigle na još viši nivo - ukazao je on.

Na poslovnom forumu razgovarano je, dodao je Cicović, o privrednoj i ekonomskoj situaciji i razlozima zbog kojih bi firme iz Srbije koje posluju na području BiH trebalo da budu registrovane u Republici Srpskoj, jer koliko je to važno za Srpsku, toliko bi i ekonomski razlozi trebali da budu značajni za te firme, počev od cijene električne energije koja je u Srpskoj manja nego u FBiH, do nižih poreza i subvencionisanja plata.

Plod direktnih razgovora privrednika na ovom forumu je potpisan sporazum o saradnji "Vitaminke" iz Banjaluke i "Univereksporta" iz Novog Sada, domaćeg trgovačkog lanca koji će banjalučkoj kompaniji omogućiti da svoje proizvode plasira u Srbiji u prodavnicama ovog trgovačkog lanca.

-Ova 12. manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ je na svoj način i u svom obimu dala doprinos jedinstvu i zajedništvu kulture i umjetnosti srpskog naroda sa dvije strane Drine - rekao je Cicović.

Reakcije na programe iz Republike Srpske u svim gradovima bile su, dodao je on, i ove godine na nivou koji sve u Predstavništvu obavezuje na bolje i raznovrsnije programe manifestacije.

-Sve u svemu, visoke ocjene publike i javnosti obavezuju nas da ovu manifestaciju pamtimo kao takvu i da u 2025. godini budemo bar korak iznad - istakao je Cicović u izjavi za Srnu, sumirajući rezultate manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", održane od 20. do 26. septembra.

Ovogodišnja manifestacija je svečano otvorena 20. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, a zatvorena je 26. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana