Čavušoglu sa Konakovićem: Ekipe iz BiH spasile 26 osoba ispod ruševina nakon potresa

Anadolija
Čavušoglu sa Konakovićem: Ekipe iz BiH spasile 26 osoba ispod ruševina nakon potresa

ANKARA - Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu zahvalio je BiH na pomoći ukazanoj nakon razornih zemljotresa i dodao da su spasilačke ekipe iz BiH spasile 26 osoba ispod ruševina.

Čavušoglu se u Ankari sastao sa šefom diplomatije BiH Elmedinom Konakovićem, a nakon sastanka novinarima je kazao da je BiH uputila poruke saučešća, a potom i pomoć Turskoj nakon razornih zemljotresa na jugu te zemlje.

-Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz BiH stiglo je u Tursku odmah nakon potresa. Oni vrijedno rade u Hataju, Adijamanu i Kahramanmarašu i do 12. februara su iz ruševina spasili 26 ljudi. Takođe su poslali šatore za žrtve potresa i obećali novčanu pomoć - kazao je Čavušoglu.

Dodao je da je u Tursku stiglo 30 tona humanitarne pomoći iz BiH.

Istakao je da Turska cijeni pomoć koju dobija iz cijelog svijeta u ovim teškim trenucima nakon zemljotresa te je dodao da je kolegi Konakoviću poželio uspješan mandat.

Napominje da je stotinu država ponudilo pomoć Turkskoj nakon zemljotresa, a da trenutno na terenu radi 7.606 spasilaca iz 76 država, dok se očekuje dolazak još 712 spasilaca iz još dvije zemlje. Dodao je da su se spasilačke ekipe vratile u 12 država iz kojih su došle, uključujući i susjednu Grčku.

Upozorio je i na dezinformacije i neosnovane optužbe koje se u medijima i na društvenim mrežama pojavljuju u vezi sa stranim spasilačkim ekipama.

-Nažalost, značajan dio onih koji to rade su naši vlastiti mediji, naši korisnici društvenih mreža. Ne razumijem šta im je cilj, kakvu korist imaju od toga, ali bezobrazno je to prema tim zemljama, jer su ti spasioci došli s dobrim namjerama i pomogli nam - rekao je Čavusoglu.

Vlast

MevlutIzražavajući zadovoljstvo uspostavljanjem Savjeta ministara BiH u kraćem roku od očekivanog, Cavusoglu je kazao da će uskoro biti formirana i vlast na federalnom i kantonalnim nivoima.

-Takođe smo zadovoljni što je BiH dobila datum pregovora sa Evropskom unijom i dobila status kandidata. Snažno podržavamo evroatlantske integracije svih zemalja zapadnog Balkana - poručio je Čavusoglu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana