Čavara: Svijet da spriječi one koji sebično izazivaju ratove

Srna
Čavara: Svijet da spriječi one koji sebično izazivaju ratove

SARAJEVO - Svijet mora aktivno da utiče da oni koji sebično izazivaju ratove i sukobe prestanu to da čine ili da nađe način da ih spriječi u tome, istakao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara

“Moramo odlučno kritikovati one koji, umjesto traženja dijaloga i mirnih rješenja, biraju put nasilja i uništavanja. Ljudske žrtve, patnje, ekonomske katastrofe i društveni razori - sve su to posljedice koje proizlaze iz odluka onih koji guraju svijet prema ratnim sukobima”, rekao je Čavara na Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu.

On je istakao da u izazovnim vremenima, kada svjetski poredak prolazi kroz značajne promjene, izgradnja inkluzivnog svijeta postaje imperativ za održavanje stabilnosti i prosperiteta.

Čavara je ukazao da izgradnja inkluzivnog svijeta uključuje promovisanje saradnje među zemljama, poštovanje različitosti i osiguravanje da nijedna društvena grupa ne bude zapostavljena u procesima donošenja odluka, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Sada više nego ikada svijet mora zajedno da radi na stvaranju društva koje uključuje sve svoje stanovnike”, rekao je Čavara i poručio da nema opravdanja za nepoštovanje osnovnih ljudskih prava i nedostatak predanosti diplomatskim naporima koji bi spriječili eskalaciju sukoba.

Govoreći o ekonomskoj inkluzivnosti, Čavara je rekao da je potrebno raditi na smanjenju jaza između prosperitetnih i onih u stanju potrebe, što predviđa promociju pravednih ekonomskih politika, stvaranje prilika za obrazovanje i zapošljavanje, te podsticanje preduzetništva.

Čavara je pozvao učesnike Samita na zajedničke napore u poštovanju demokratskih načela s ciljem da se izgradi svijet koji promoviše mir, pravdu i jednakost za sve.

Njemu je na samitu uručena Medalja časti Fondacije “Marmara grupa” za desetogodišnji doprinos radu Fondacije i Evroazijskom ekonomskom samitu.

Tokom dvodnevnog samita, u organizaciji Fondacije “Marmara grupa”, razmijenjena su mišljenja i stavovi o različitim globalnim pitanjima, poput klimatske krize, zaštite životne sredine i energetskih pitanja.

Na Samitu su učestvovali aktivni i raniji predsjednici država i vlada, ministri, parlamentarci, predstavnici brojnih multilateralnih međunarodnih organizacija iz cijelog svijeta, te istaknuti akademski profesori i eksperti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana