Bursać: Glasanje iz inostranstva prihvatljivo svugdje, osim u Srbiji

GS
Bursać: Glasanje iz inostranstva prihvatljivo svugdje, osim u Srbiji

Učešće na izborima građana koji žive u inostranstvu predstavlja prihvaćenu praksu u mnogim evropskim i balkanskim zemljama i izgleda da je ona prihvatljiva svugdje, osim u Srbiji.

Rekla je ovo član parlamentarne delegacije BiH Snježana Novaković Bursać na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope osvrnuvši se na navode u izvještaju pomenutog tijela o manipulaciji glasanjem na prošlogodišnjim izborima u Srbiji, gdje su glasači iz Srpske stavljeni u negativan kontekst.

- Reputacija, uticaj i relevantnost parlamenata, uključujući Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, jeste i trebaju biti bazirani na istini i pozitivnim rezultatima njihovog rada. Stoga, mislim da zvanični materijali ove Skupštne ne trebaju sadržavati izjave bazirane na djelomičnim i nepravilnim “optužbama”, već samo na tačnim i relevantnim podacima - poručila je Bursaćeva.

Ona je potom ukazala na paragraf 101 pomenutog izvještaja, gdje se navodi da je delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope informisana o kredibilnim optužbama o manipulaciji glasanjem, uključujući premještanje glasača (naročito građana Republike Srpske koji imaju državljanstvo Srbije) i fantomske glasače, što je izazvalo post-izborne proteste.

- Pomenute optužbe nisu kredibilne, jednostavno jer nisu tačne, i njihovo uvrštavanje u izvještaj je nepotrebno i ne bi bilo korektno da se uključe u izvještaj. Važno je primjetiti da učešće na izborima građana koji žive u inostranstvu predstavlja prihvaćenu praksu u mnogim evropskim i balkanskim zemljama, i izgleda da je takva praksa prihvatljiva svugdje (u Hrvatskoj, Albaniji, BiH), osim u Srbiji – rekla je Novaković Bursać.

Ona podsjeća da su lideri “Srbije protiv nasilja” tvrdili su da je preko 40.000 glasača ilegalno dovedeno iz BiH na glasanje u Beogradu te naglašava da je broj onih koji mogu glasati na izborima u glavnom gradu Srbije povećan za godinu dana za svega 0,81 odsto.

- Na Izborima 2023. godine u Beogradu je glasalo 13.000 ljudi više nego 2022. Činjenica je, da je na dan izbora, ukupno 20.368 osoba ušlo u  Srbiju iz BiH, od kojih su mnogi ušli iz poslovnih razloga i razloga običnog putovanja, a mnogi od njih uopšte nisu građani Srbije i mnogi od njih su djeca, što dodatno opovrgava tvrdnju o ilegalnom prebacivanju glasača – kaže ona.

Podaci, dodaje ona, kategorično opovrgavaju navedene optužbe, čak i u ovom izvještaju, čime se postavlja pitanje namjere podizanja takvih otpužbi.

- Istina je da je grupa opozicionih partija pokrenula proteste sa ciljem da se poništi ukupan izborni proces u Beogradu, ali njihovi ili bilo čiji drugi izborni rezultati i preference ne trebaju biti osnova za širenje laži ili čak mržnje prema građanima koji imaju dvojno državljanstvo i koji imaju pravo da glasaju u skladu sa izbornim zakonima – zaključila je Bursaćeva.

Bursaćeva je, inače, danas izabrana za potpredsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana