Burne reakcije na postavljanje tenka kod Druge gimnazije u Sarajevu

Tanjug
Burne reakcije na postavljanje tenka kod Druge gimnazije u Sarajevu

SARAJEVO - Nakon što je uz podršku Grada Sarajeva i na insistiranje gradonačelnice Benjamine Karić, kod Druge gimnazije u tom gradu postavljen tenk kao spomen-obilježje bosanskim specijalcima odreda "Bosna", uslijedile su brojne i podijeljene reakcije.

Nevladine organizacije su zatražile da se izgled spomenika promijeni, kao i njegova lokacija, smatrajući neprimjerenim da djeca kroz školski prozor ili tokom "velikog odmora" gledaju tenk. Iako većina smatra da je ovakvo obilježje trebalo biti postavljeno na drugoj lokaciji, njegovom otvaranju je prisustvovala i gradonačelnica Karić.

Podržavaoci ove ideje Grada Sarajeva objavili su na Fejsbuk stranici "Relevantna razina duhovitosti" "patriotsku pjesmu" pod nazivom „Moj tenk“. Pjesma počinje pitanjem „sviđa li ti se moj tenk?“, a nastavlja sa stihovima koji impliciraju da je svako ko se ne slaže na strani agresora.

Kako je najavljeno, spomen-obilježje još nije završeno, a u planu je da se pored tenka postave i figure specijalaca u prirodnoj veličini.

Riječ je o tenku T-55 ruske proizvodnje, koji je bio u vlasništvu bivše Jugoslovenske narodne armije, postavljenom u parku koji nosi ime proslavljenog pjevača bosanskih sevdalinki Safeta Isovića. Odmah pored tenka nalazi se i jedna privatna osnovna škola.

Uprkos brojnim protivnicima postavljanja tenka na ovu lokaciju, Karićeva je, prema navodima federalnih medija, na tome insistirala, ističući da je tenk zarobljen u "herojskoj borbi bosanskih specijalaca protiv znatno bolje opremljenog neprijatelja koji je posjedovao daleko superiorniju tehniku i logistiku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana