Bukejlović: Izmjene Zakona o parničnom postupku potrebne radi usklađivanja sa Porodičnim zakonom

Srna
Bukejlović: Izmjene Zakona o parničnom postupku potrebne radi usklađivanja sa Porodičnim zakonom

BANjALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku potrebno usvojiti radi njegovog usklađivanja sa Porodičnim zakonom i unapređenja parničnog postupka.

Bukejlović je precizirao da je stupanjem na snagu Porodičnog zakona bilo neophodno pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u dijelu koji se odnosi na propisivanje posebnog postupka u bračnim i porodičnim odnosima.

"Kao i u sporovima o vršenju roditeljskog prava i održavanju ličnih odnosa sa djetetom, u sporovima radi utvrđivanja, odnosno osporavanja očinstva i materinstva, te u sporovima o izdržavanju maloljetne djece ili djece nad kojom je produženo roditeljsko pravo", rekao je Bukejlović obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, koji je u Narodnoj skupštini razmotren po hitnom postupku.

On je dodao da je Advokatska komora Srpske dostavila Ministarstvu pravde prijedloge za izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku, koji su se, između ostalog, odnosili na mogućnost tonskog snimanja ročišta u parničnom postupku, što je predmetnim izmjenama i dopunama zakona uvaženo.

"Udruženje sudija Srpske dostavilo je inicijativu za dopunu člana 184, na način da je sudija, ukoliko u roku do 60 dana ne izradi presudu, dužan u pisanoj formi obavijestiti predsjednika suda o razlozima prekoračenja. Naime, i dalje je ostao rok za izradu presude od 30 dana od dana zaključenja glavne rasprave, međutim, ako sudija ne izradi presudu niti u roku od 60 dana od dana zaključenja glavne rasprave dužan je u pisanoj formi obavijestiti predsjednika o razlozima za prekoračenje", pojasnio je Bukejlović.

Udruženje sudija Srpske, dodao je Bukejlović, smatra da ovaj prijedlog ima za cilj postizanje ravnoteže između efikasnosti i kvalitete u radu sudova, pri tome omogućavajući sudijama dovoljno vremena za izradu presude u složenim predmetima.

"To će doprinijeti donošenju odluka utemeljenih na detaljnoj analizi i pravilnom razmatranju pravnih argumenata stranaka", rekao je Bukejlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana