Bukejlović: Kažnjavanjem klevete ne uvodi se cenzura

GS
Bukejlović: Kažnjavanjem klevete ne uvodi se cenzura

BANjALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se uvodi novo krivično djelo protiv časti i ugleda, ne vidi ni jednu vrstu cenzure ili ograničavanja slobode izražavanja.

Bukejlović je za RTRS naveo da se ovo krivično djelo odnosi na uvredu drugog lica, klevetu i iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a kažnjava se novčanom kaznom.

Istakao je da se krivično djelo protiv časti i ugleda, a koje se odnosi na uvredu, klevetu, iznošenje ličnih i porodičnih prilika drugog lica, nalazi u zakonodavstvima zemalja iz regiona, ali i EU.

-Ima ga u zakonodavstvu nama bliskih država, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije. Svaka druga država EU predviđa ova djela kao krivična - rekao je Bukejlović.

Naglasio je da uvode i krivično djelo koje se odnosi na neovlašćenu upotrebu, odnosno objavljivanje tuđeg spisa, snimka ili fotografije  i podsjetio na prošlogodišnji nemili događaj samoubistva mladića zbog ismijavanja na društvenim mrežama.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, Bukejlović je rekao da je Krivičnim zakonikom Srpske već propisano da se u okviru kaznene evidencije vodi poseban registar lica koja su učinila krivična djela seksualne zloupotrebe, odnosno iskorištavanja djeteta.

Dodao je da je izmjene Zakona iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske zbog određenih nedoumica koje su postojale u terminima kao što je mjesto stanovanja koje je stvaralo određene zloupotrebe lica koje imaju obavezu po ovom zakonu.

- Podatke iz registra vodi MUP, oni su tajni i daju se samo tužilaštvu kada vodi postupak - rekao je Bukejlović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana