„Budžetlije“ protestnom šetnjom traže povećanje plata (FOTO, VIDEO)

GS

BANjALUKA - Šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj, čiji su članovi na budžetu, okupili su se u parku Mladen Stojanović, nakon čega su krenuli u mirnu protestnu šetnju do Trga Krajine.

U protestnoj šetnji čestvuje šest granskih sindikata - u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu.

Nakon okupljanja  intonirana je himna Republike Srpske, a potom je minutom ćutnje odata počast Srbima nastradalim na Kosovu.

Pročitana je recitacija Gorana Vračara, u kojoj se između ostalog navodi “Put do zvezda s Kosova je kraći, a valja se do zvezda uzdići”.

Kolona se najduže zadržala pored zgrada Vlade Srpske, a predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić  rekao je da su  Vladi predali zahtjeve koje je usaglasilo šest sindikata.

Odluka o protestu je donesena na sindikalnom Saboru u Banjaluci kada su usvojeni zaključci o neispunjavanju Sporazuma o povećanju plata.

Pod sloganom “Nema predaje, istrajat' se mora” radnici su izašli su na ulicu kako bi nadležnima stavili do znanja da nisu ispoštovali Sporazum o usklađivanju i povećanju plata koji je potpisan prošle godine.

Sporazum je podrazumijevao da se izvrši povećanje plata u ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres, a to je oko 160 KM po zaposlenom.

;

 

Marić je na početku današnjeg protesta rekao da je  „55.000 radnika prevareno jer nisu ispunjeni uslovi iz sporazuma o povećanju plata“.

Naglasio je da se oni obraćaju Vladi RS kao svom poslodavcu, i da današnji protest nije usmjeren lično protiv premijera Radovana Viškovića.

Pizvao  je okupljene da ne bude provokacija.

Naglasio je da će kretanje biti mirno i dostojanstveno.

- Danas ćemo izvršiti protest u pokretu. Na Trgu Krajine ćemo pročitati naše zahtjeve -naveo je Marić.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana