Budimir: Značajna posjeta Dodika Rusiji, Srpska neće dozvoliti uvođenje sankcija

SRNA
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Predstojeća posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ruskoj Federaciji je veoma značajna jer je riječ o velikoj sili i diplomatskom savezniku Srpske, ocijenio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

On je ukazao da se zbog stava zvaničnika Srpske BiH nije pridružila zemljama koje su uvele sankcije Moskvi, iako je to bila želja bošnjačkih političkih predstavnika.

"Da to nije tako, ne biste imali sastanak predsjednika Putina i predsjednika Dodika. Republika Srpska je spriječila uvođenje sankcija, iako je političko Sarajevo pokušalo to da uradi nekoliko puta. Dok je BiH zajednica u kojoj Srpska i predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama donose odluke, sankcije prema Ruskoj Federaciji nikada neće biti uvedene", naglasio je Budimir, koji je i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci.

Govoreći o saradnji na međunarodnom nivou, Budimir je rekao da je Ruska Federacija saveznik Republike Srpske, što se ogleda kroz podršku u brojnim organizacijama i institucijama, prvenstveno UN, odnosno Savjetu bezbjednosti.

"Od Ruske Federacije očekujemo nastavak podrške u međunarodnim organizacijama. Najvažnija je podrška u UN gdje je Rusija pokazala dosljedani konstruktivan stav", istakao je Budimir.

On je dodao da je saradnja sa Ruskom Federacijom i dalje intenzivna, iako je ugrožena od početka specijalne vojne operacije.

"U budućnosti će svijet koji dobija uveliko multipolarne obrise, biti takav da će Ruska Federacija biti ona koja će odlučivati o važnim pitanjima i na Balkanu, ali i o pitanjima od srpskog nacionalnog značaja", rekao je Budimir.

On je ukazao da su pojedinci iz Federacije BiH već osudili posjetu predsjednika Srpske Ruskoj Federaciji, te da s tim u vezi neko treba da im održi lekciju o tome šta je to suverenost.

"Dodik je jednom od posjeta obezbijedio nesmetano snabdijevanje Sarajeva gasom. Niko se nije zahvalio za to što je cijena gasa ostala ista, kao u svim prijateljskim državama sa kojima Rusija sarađuje i snabdijeva ih gasom", rekao je Budimir.

Predsjednik Srpske će, osim Ruske Federacije, posjetiti i Bjelorusiju gdje je, kako kaže Budimir, planiran čitav niz aktivnosti i potpisivanje sporazuma, posebno u oblasti medicine i dijelu koji se odnosi na transplantaciju organa.

"Bjelorusija je jedan od lidera u Evropi kada je riječ o transplantaciji. To je država koja ima organizovan medicinski sistem. Razgovoraće se i o saradnji u oblasti poljoprivrede i šumarstva", naveo je Budimir.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će krajem ovog i počektom narednog mjeseca boraviti u Bjelorusiji, Rusiji i Turskoj gdje će razgovarati sa brojnim zvaničnicima i predstavnicima privrednog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana