Budimir: Usklađivanje platnih koeficijenata odvijaće se planiranom dinamikom

Srna
Budimir: Usklađivanje platnih koeficijenata odvijaće se planiranom dinamikom

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je Srni da će se usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Srpske, a samim tim i povećanje plata, odvijati planiranom dinamikom.

Budimir je, nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske, podsjetio da je sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata potpisan u avgustu, te da će njegova realizacija početi od naredne godine.

"Sastanak je bio pun razumijevanja i, što je jako važno, da u ovoj fiskalno i politički kompleksnoj situaciji predstavnici Sindikata pokazuju jednu vrstu odgovornosti. Posebno mi je drago jer se radi o mojim kolegama koji za Republiku Srpsku pokazuju istu brigu kao i zaposleni u Ministarstvu", istakao je Budimir.

On je rekao da je sa predstavnicima Sindikata, osim o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u visokom obrazovanju i studentskom standardu, razgovarao o temama koje imaju širu društvenu korist, kao što je obučavanje studenata Srpske za primjenjivanje prve pomoći i širenje bezbjednosne kulture.

"Naročito je važno te stvari isticati poslije nemilih događaja koji su bili u Srbiji, ali i u osnovnom i srednjem obrazovanju u Federaciji BiH, a i posljednji nemili događaj sa učenikom iz Bijeljine pokazao je da nam je potrebno širenje bezbjednosne kulture", rekao je Budimir navodeći da će Ministarstvo podržati takvu inicijativu Sindikata.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je osnovna tema razgovora sa ministrom bila kreiranje budžeta za narednu godinu i zahtjev Sindikata da se plate svih zaposlenih u tim oblastima povećaju u narednom periodu, te da bude primijenjen sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata.

"Dobili smo uvjeravanja da će sporazum sigurno biti implementiran u narednoj godini, ali i da će Ministarstvo apsolutno raditi na tome da se plate svih zaposlenih, svih članova Sindikata, povećaju u narednom periodu kako bi ti ljudi imali platu koja je dostojna života na ovim našim prostorima i kako ne bi napuštali ove prostore", istakao je Gnjatić.

On je rekao da je plan da se bezbjednosna kultura u visokom obrazovanju poboljša u saradnji sa Crvenim krstom i Fakultetom bezbjednosnih nauka.

"U narednom periodu ćemo kroz određena predavanja i aktivnosti koje stručnjaci osmisle sigurno doći do boljih rješenja kako bismo zaštitili ne samo radnike, nego i studente i dostojanstvo i dignitet svih zaposlenih u ovim oblastima“, rekao je Gnjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana